Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför börjar Sverige vaccinera barn från 12 år – utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarar. Foto: Duygu Getiren/TT, FREDRIK SANDBERG / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beskedet: Barn från 12 år erbjuds vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Barn från 12 års ålder kommer att erbjudas vaccin mot covid-19, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff.

– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan, säger statsminister Stefan Löfven.

Barn mellan 12-15 år kommer att erbjudas vaccin mot covid-19. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Vaccinet kommer att skydda barnen i de här åldrarna, men det kommer också hjälpa oss att hålla skolorna öppna, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Startar efter höstlovet

Vaccineringen av den yngre åldersgruppen ska starta efter höstlovet i början på november. Tills vidare rekommenderas två vaccindoser även här.

Utbildningsministern uppmanar regionerna att samordna vaccineringen med skolornas huvudmän för att nå ut till så många barn som möjligt. Enligt henne kan det absolut bli aktuellt med vaccinering på själva skolorna.

– Även yngre löper risk att drabbas av svår sjukdom och långvariga symtom. Med anledning av detta så har Folkhälsomyndigheten i dag fattat beslut om att ytterligare sänka åldern för vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Flera länder vacciner redan barn från 12 års ålder. Folkhälsomyndigheten har följt utvecklingen och gjort en samlad bedömning där man anser att fördelarna med att vaccinera den yngre åldersgruppen överväger nackdelarna.

Ovaccinerade rekommenderas hålla avstånd

Statsminister Stefan Löfven underströk vikten av att alla som erbjuds vaccin går och vaccinerar sig.

– Det är bara genom vaccin som vi kommer tillbaka till en mer normal tillvaro. Till dig som tvekar eller ännu inte tagit dig för: boka en tid för vaccinering redan i dag.

Socialminister Lena Hallengren säger på pressträffen att de skarpa rekommendationerna om att hålla avstånd kommer att tas bort för de som är fullvaccinerade men kvarstå för dem som inte har tagit vaccinet. Därför uppmanar även hon alla att gå och vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför börjar Sverige vaccinera barn från 12 år – utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarar. Foto: Duygu Getiren/TT, FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: Duygu Getiren/TT