Kraven på munskydd inom omsorgen har svängt under pandemin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Beskedet: Ingen prövning av munskydden i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om munskydden på äldreboendet Serafen i Stockholm kan ha nått vägs ände – åtminstone i domstol. Högsta förvaltningsrätten nobbar Arbetsmiljöverkets begäran om prövningstillstånd.

Strax före påsk fattade Arbetsmiljöverket ett mycket uppmärksammat beslut om Serafen. Personalen fick inte utföra ”patientnära arbete” med covid-patienter om man inte hade munskydd under visir.

Stockholms stad överklagade, och fick rätt i förvaltningsrätten, som tyckte att begreppet ”patientnära arbete” inte var tillräckligt tydligt.

Munskydd inom vården under covid

Arbetsmiljöverket höll inte med, utan överklagade, först till kammarrätten där man fick nej och sedan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Men även där blev det alltså nej. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd och förvaltningsrättens beslut står därmed fast.

Flera svängar

Samtidigt har frågan i praktiken avgjorts på andra håll. Folkhälsomyndigheten svängde nyligen om munskydd i vården och rekommenderar nu både visir och munskydd vid allt vård och omsorg av covid-patienter.

Detta påpekas också av Stockholms stads kommunikationsstrateg Carl Smitterberg, som i en kommentar skriver till SVT att Högsta förvaltningsdomstolens beslut inte förändrar stadens arbetssätt. ”Vi följer myndigheternas rekommendationer, vilket sedan slutet på juni innebär att både munskydd och visir ska användas vid misstänkt eller bekräftat fall av covid-19.”

Arbetsmiljöverket, vars ledning under våren fått kraftig kritik för att ha tonat ned och backat om kraven på munskydd, beklagar i en kommentar domstolens beslut. ”Det hade varit bra att få sakfrågan prövad. Arbetsmiljöverket har ställt krav på att personalen ska ha adekvat skyddsutrustning såsom munskydd och visir även i andra ärenden. Vår bedömning av vilken skyddsutrustning som krävs i den aktuella typen av situation står fast. När vi nu fattar beslut i liknande ärenden formulerar vi oss lite mer preciserat kring när kraven gäller, och de besluten har inte överklagats” skriver myndighetens presstjänst.

Se SVT:s granskning av striden om munskydden här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet