De regioner som drabbats av försenade leveranser kommer inte att betala alla fakturor som hunnit komma från bolaget Apotekstjänst på utsatt förfallodag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Beslut: Regionerna kommer inte att betala alla fakturor till Apotekstjänst

Publicerad

De fem regioner som drabbats av försenade leveranser kommer inte att betala alla fakturor som hunnit komma från bolaget Apotekstjänst på utsatt förfallodag. Och de som betalas kommer att förses med en brasklapp om att betalning inte ska ses som någon bekräftelse på att tjänsten utförts korrekt.

Beskedet kommer från regiondirektören i Örebro Rickard Simonsson, som under dagen varit i kontakt med både övriga regiondirektörer och jurister på de inblandade regionerna.

”Alla regioner kommer tillskriva Apotekstjänt att eventuell betalning inte ska ses som en acceptans av tjänstens fullgörande. Betalning av enskilda fakturor kommer ske i de fall det varit möjligt att kontrollera varans leverans i enlighet med varje regions instruktion” skriver han till SVT.

Omöjligt kontrollera

SVT har tidigare berättat att det i många fall varit svårt eller omöjligt för regionerna att avgöra exakt vad som levererats, bland annat på grund av problem med it-system och följesedlar. Simonsson bekräftar att delar av faktureringen därmed kommer att hållas inne i flera fall, åtminstone tills allt är utrett.

”Ja, så kommer det med stor sannolikhet bli. Det blir ju effekten av att vi måste kunna kontrollera fakturan. I nuläget är det mycket svårt” skriver Rickard Simonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet