Vi ser en utmaning i och med att de italienska planen nu åker hem i helgen, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, Foto: TT

Beskedet: Sverige kan inte räkna med mer hjälp från EU just nu

Uppdaterad
Publicerad
Under MSB:s pressträff på torsdagsförmiddagen kom beskedet om att de utländska brandbekämpningsplanen från Italien har omprioriterats till andra länder och kan inte längre bistå Sverige i släckningsarbetet.

Under Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) pressträff på torsdagsförmiddagen kom beskedet att de brandbekämpningsflygplanen från Italien som bistått den svenska och utländska räddningstjänsten med släckningsarbetet nu kallas till bränderna i Grekland.

– Vi ser en utmaning i och med att de italienska planen nu åker hem i helgen, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, och fortsatte.

– Vi får inget fortsatt stöd från EU-länderna eftersom brandriskläget och pågående bränder finns nere i EU.

Bergholm Söder sa vidare att MSB nu har för avsikt att fördjupa dialogen med civilskyddsmekanismen än mer. Det meddelades även att Turkiet erbjudit sig att flyga ett brandbekämpningsplan till Sverige, vilket man accepterat.

Kan komma att ändras

Men det är inte heller omöjligt att Sverige kommer få hjälp från de italienska planen igen enligt MSB.

– Det görs hela tiden en prioritering på insatserna, säger Gunilla Östman på MSB:s presstjänst.

I dagsläget finns fortfarande två portugisiska plan och två italienska plan i Sverige. De italienska kommer dock lämna Sverige under fredagen. Men under torsdagseftermiddagen kommer två plan från Frankrike tillbaka till Sverige efter att ha varit på service.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgav vi att de brandbekämpningsplan som bistått räddningstjänsten nu kallas till Grekland. Rätt uppgift är att det är de italienska planen som nu lämnar Sverige för Grekland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet