Beslut på bolagsstämman: Nordea flyttar till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Nordeas ägare har beslutat att flytta storbankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Det formella beslutet fattades på stämman i dag.
– Vinsten är minst en miljard euro, sade Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.

Bakom flytten står den finländska storägaren, försäkringskoncernen Sampo, där Björn Wahlroos också är styrelseordförande.

En lång rad småaktieägare protesterade mot Nordeas förslag om att flytta huvudkontoret till Helsingfors. Även flera av de stora fondägarna. Men förgäves.

Bland Nordeas institutionella ägare var det inför stämman bara AMF Pension som sagt att man röstar nej, medan Swedbank Robur och Alecta sagt att de säger ja.

97 procent sa ja

Drygt 1 000 aktieägare deltog vid stämman i dag där det formella flyttbeslutet fattades av ägarna. Nästan 97 procent av de angivna rösterna på stämman röstade ja till styrelsens förslag.

Intresseföreningen Aktiespararna uppmanade sina medlemmar att rösta nej till flytten.

– Man går för fort fram, beslutet är förhastat, sade föreningens ordförande Per Westerberg och fick applåder.

Även AMF röstade nej till förslaget. Anders Oscarsson från AMF, som är bankens åttonde största ägare, tycker det går för snabbt och att flyttbeslutet är för drastiskt.

– Man måste våga säga nej, sade han.

Nordeas styrelse beslutade redan i september 2017 att flytten av huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors skulle inledas.

Fyra hemmamarknader

Syftet med flytten är enligt vd Casper von Koskull i första hand att banken ska omfattas av EU:s bankunion, vilket antas ge ett stabilare och mer förutsägbart regelverk och samma spelregler som stora europeiska konkurrenter har.

Björn Wahlroos omvaldes även till Nordeas styrelseordförande även under 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordea flyttas från Sverige

Mer i ämnet