Mumierna som studeras är över 2500 år gamla och ofta helt intakta. Foto: Karl Zetterström, Världskulturmuseerna

Besökare kan obducera 2500 år gamla mumier

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin erbjuds museibesökare möjligheten att obducera över 2500 år gamla mumier på ett virtuellt obduktionsbord. Ny teknik gör det inom kort möjligt att se rakt igenom kistornas alla skikt.

Undersök tänderna på ett över 2500 år gammalt lik och hitta skatter invirade i bandage – det är några av de aktiviteter som besökare på Medelhavsmuseet i Stockholm kommer att få möjlighet att göra från och med våren 2014.

Obduktionsbord i 3D

För första gången någonsin används en ny teknik med ett interaktivt visualiseringsvertyg för att skapa ett virtuellt obduktionsbord i 3D åt museibesökarna.

– Man har scannat mumier förut med magnetröntgen, men skillnaden är att vi nu även gör laserscanningar och tar utförliga fotografier av kropparna, vilket gör att alla skikt kommer att kunna ses tydligt, säger Andreas Lundell från Världskulturmuseerna.

Projektet inleddes för drygt en vecka sedan och just nu röntgas sju av museets totalt åtta människomumier. Den sista är i för dåligt skick för att genomgå de utförliga undersökningarna. Mumierna som är över 2500 år gamla har funnits i Sverige sedan 1826, då de skänktes hit av antikvitetssamlaren Giovanni Anastasi.

Synliga skatter inlindade i bandage

När utställningen ”Egypten” öppnar nästa vår ska de virtuella obduktionsborden stå klara för besökarna som med en kamera då kommer att kunna skala mumierna lager för lager, zooma nära inpå skelettet, tyda kropparna medicinskt med hjälp av förklarande texter och på nära håll kunna se skatter som ligger bevarade i kistorna inlindade i bandage.

– Vi hoppas på att kunna ge besökarna en extra upplevelse, en möjlighet att få se mumierna på ett helt annat sätt, att själv upptäcka och utforska. Förhoppningsvis höjer det upplevelsen, säger Anders Lundell.

Tekniken ger ny kunskap om mumierna

Även för museet själv kommer den nya tekniken att erbjuda ny information om mumiekropparna.

– Genom den nya tekniken har vi fått fram tydligare bilder där man på nära håll kan se detaljer som bland annat amuletter. Vi har också fått större förståelse för mumifieringstekniken och vi hoppas på att även få fram intressanta medicinska patologiska resultat, säger Sofia Häggman, egyptolog på Medelhavsmuseet.

Tekniken gör det också möjligt att virtuellt sammanföra olika delar av en utställning som fysiskt placerats ut på olika museer i världen.

– På The British Museum i London ligger till exempel en del av en av våra mumiers gravutrustning. Genom den här tekniken kan vi sammanföra vår mumie och hans tillhörigheter, så att besökaren ser dem tillsammans även om de är placerade på olika platser, säger Sofia Häggman.

Digitala människomumier

Mumiesatsningen görs i samarbete med Interactive Institute Swedish ICT, Visualiseringscenter C och CMIV i Norrköping/ Linköping.

Projektet tar sin utgångspunkt i aktuell forskning inom visualisering och interaktionsdesign och projektets mål är att förmedla forskning och kulturhistora med hjälp av den allra senaste tekniken, i form av ett interaktivt visualiseringsverktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.