Kustbevakningen måste spara pengar, och personal har varslats. Det innebär att kusten i framtiden delvis kommer att lämnas obemannad. Foto: SVT

Besparingar oroar Kustbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Just den här helgen är en av de då Kustbevakningen har som mest att göra. Men myndigheten måste spara pengar – och personal har varslats. Det innebär att kusten i framtiden delvis kommer att lämnas obemannad.

Trots det kylslagna vädret var det en hel del som ändå gav sig ut på sjön i Stockholm under midsommarafton. För att övervaka säkerheten och miljön kastade även Kustbevakningen loss.

Man gav sig ut bland annat med en rib-båt som har 700 hästkrafter och kan göra över 60 knop. En båt som lätt kan komma ifatt fortkörarna. Och som även snabbt kan vara till hjälp.

– Sjöräddningar, sjuktransporter, när det är mycket folk ute i skärgården händer det mycket saker folk gör sig illa, säger André af Forselles vid Kustbevakningen.

Stora besparingskrav

Men Kustbevakningen saknar pengar och man måste  spara 133 miljoner kronor. Därför har 125 anställda, en femtedel av personalen varslats om uppsägning.

8 till 10 kuststationer kan komma att stängas helt och oron inom myndigheten är att övervakning, sjöräddning och bekämpning av oljeutsläpp kraftigt ska begränsas.

– Det blir mindre verksamhet och övervakning. Vi hjälper trots allt många människor till sjöss, är vi inte ute kan vi inte ge den hjälpen, då får någon annan göra det, säger André af Forselles.

Färre nykterhetskontroller

För fyra år sedan tillkom den nya sjöfyllerilagen men även Kustbevakningens alkoholkontroller kan nu nästan komma att upphöra.

– Ja det blir nog fritt fram nu på många ställen i Sverige, säger André af Forselles.

Marcus Molin är relativt nyanställd på Kustbevakningen och försöker att inte tänka för mycket på framtiden just nu.

– Man vill ju inte att det ska påverka jobbet men jag tror ändå mina kollegor tänker mycket på det, säger Marcus Molin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.