Betygsgapet mellan flickor och pojkar ökar i högstadieskolan. Foto: Scanpix

Betygsgapet ökar på högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Andelen högstadielever som är behöriga till gymnasiet minskar. Sämst går det för pojkarna, visar en rapport från Skolverket.

Högstadieflickors betyg stiger medan pojkarnas sjunker. Detta visar Skolverkets senaste rapport om högstadiebetyg och behörighet till gymnasiet. Sedan förra året har andelen elever som är behöriga till gymnasiet sjunkit från 87,7 till 87,5 procent och sämst går det för pojkarna.

Medan andelen pojkar som är behöriga till gymnasiet har sjunkit med en halv procentenhet sedan förra året, har flickornas behörighet tvärtom ökat.

”Bristerna ligger i skolpolitiken”

Ibrahim Baylan, socialdemokratisk vice ordförande i Utbildningsutskottet menar att siffrorna är väldigt oroväckande, och tycker inte att regeringen har gjort tillräckligt för att möta de behov som finns.

– Det här är 6:e året på rad som vi ser den här utvecklingen, och vi vet ju att det i slutändan kan innebära att dessa elever hamnar i arbetslöshet och behov av socialbidrag, säger Ibrahim Baylan.

Socialdemokraterna har i sin budget föreslagit åtgärder för skolan som de anser kommer motverka den negativa betygsutvecklingen. Bland åtgärderna finns obligatorisk förskola, mindre klasser, läxhjälp åt alla som önskar det och obligatorisk sommarskola för de som behöver extra hjälp men inte kan få det hemifrån.

– Anledningen till att det ska vara obligatoriskt är för att de elever som det går dåligt för ofta redan saknar motivationen, och om man då gör för- och sommarskolan frivillig så finns det en risk att många slipper undan, säger Ibrahim Baylan.

Ibrahim Baylan menar att elever idag får ta allt större ansvar själva utanför skolan och att detta särskilt påverkar de elever som saknar stöd hemifrån.

Flickornas betyg ökar

Flickornas genomsnittliga meritvärde ligger i år på 223,8 poäng, en ökning med 2 poäng sedan förra året. Pojkarnas genomsnittliga meritvärde ligger oförändrat kvar på 199,5 poäng.

– Sämst går det för pojkar som har föräldrar med lägre utbildning och för pojkar med utländsk bakgrund, för dessa grupper har betygen sjunkit, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i rapporten.

Flickorna har däremot ökat sitt genomsnittliga meritvärde oavsett om de har utländsk bakgrund och oberoende av föräldrarnas utbildningsbakgrund.

– Jag är inte nöjd med vare sig utvecklingen för tjejer eller för killar. Vi upplever det som att skolpolitiken har kommit till vägs ände. Man står och stampar på samma spår, säger Ibrahim Baylan.

Fakta

Hur ser det ut i din kommun?

Se hur behörigheten till gymnasiet och det genomsnittliga slutbetyget ser ut för 9:e klassarna i din kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.