Biden: Nordstream en ”dålig affär”

Uppdaterad
Publicerad

Gasledningen Nordstream 2 är ingen bra affär för Europa, anser USA:s vicepresident Joe Biden. Energipolitik, flyktingfrågan och mänskliga rättigheter var några av de ämnen som kom upp under hans Sverigebesök.

Det var på presskonferensen med statsminister Stefan Löfven efter deras gemensamma möte som Biden sade att enligt USA är överenskommelsen om att bygga en gemensam gasledning med ryska Gazprom under Östersjön en ”dålig affär” för Europa.

Oberoende av rysk gas

– Europa behöver flera olika energikällor, sade Biden och pekade på att marknaden måste vara öppen och konkurrenskraftig.

Rysk gasledning i Östersjön

Inget land ska kunna utöva påtryckningar mot andra på grund av att det innehar energiresurser, ansåg Biden som också sade att det finns amerikansk naturgas som kan användas i stället.

Ryska energibolaget Gazprom, i huvudsak statsägt, kom i fjol överens med europeiska energibolag om att bygga gasledningen som ska dras under Östersjön och fram till Tyskland.

Planen är att Nordstream 2 under hösten ska lämna in ansökan till Naturvårdsverket som är ansvarig myndighet och de planerna ligger fast enligt företagsledare Lars O Grönstedt som representerar Nordstream 2 i Sverige.

– Vi berörs inte av Joe Bidens uttalande. Vår process kommer att fortsätta som planerat, säger han till SVT Nyheter.

Hyllade svenskt ledarskap

Biden hyllade i stort Sverige och dess ledarskap – inte minst för att ha gjort en insats för flyktingarna som inte står i proportion till landet storlek.

– Det är inte lätt, det vet vi, men det är ett bevis på er generositet och empati hos ert folk. Ni har rest er över alla andra och nu måste andra länder följa ert exempel.

Berömmet tog inte slut vid det.

– Vi pratade också om våra lika värderingar kring mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Kvinnor håller upp halva den här världen. Ert ledarskap är viktigt i det området, sade Biden som ett par gånger titulerade den svenske statsministern som ”president” och ”vice president”.

Hälsning till Putin

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har sagt att det inte alls är säkert att USA stöttar Nato vad gäller att skydda de baltiska länderna vid ett eventuellt ryskt anfall, om han blir president. Det handlar om hur mycket länderna själva bidrar med, menar Trump. Biden tog loven av detta.

– Vi gjorde många framsteg på vårt senaste Nato-möte och gör det klart att Nato-samarbetet är heligt för USA. Europa ska stå fritt och i fred, sade Biden som svar på säkerheten i Östersjöregionen.

Stefan Löfven deklarerade att man inte ser Ryssland som en fiende men samarbetar med Nato för att behålla säkerheten.

– Det är ett samarbete mellan Nato och Sverige. Mr Putin och alla andra ska veta att det ska vara fred i Europa. Punkt. Punkt. Punkt, sade Biden.

Samarbete med turkarna

Biden berömde också det turkiska folket för att ha stöttat president Erdogans regering under kuppförsöket i juli.  Han har dock förståelse för Turkiets missnöje över att USA inte vill lämna ut den påstådde kuppmakaren Gülen, som befinner sig på amerikansk mark.

– Vi kommer att ta fallet till federal domstol, för vi är ett land av lag och ordning, sade Biden om Gülen.

Han lovar också att arbeta tillsammans med Turkiet för att få till en politisk lösning vad gäller Syrien, och i kampen mot terrororganisationen Islamiska staten.

Vad är Nord Stream 2?

  • Nord Stream 2 är en naturgasledning som ska gå mellan Ryssland och Tyskland. Tanken är att ledningen ska gå bredvid den redan existerande Nord Stream.
  • Nord Stream har ägts fram till nu av ett schweizregistrerat konsortium. Huvudägare är ryska Gazprom (50%) där den ryska staten är majoritetsägare.
  • Ledningen är 120 mil lång och planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten. Därför behövs ett godkännande från respektive stat. Tyskland har redan godkänt.
  • För att kunna genomföra arbetet behövs tillgång till hamnar kring Östersjön.
  • Arbetet planeras vara klart 2019.
  • Läs mer HÄR och HÄR

Källa: Nord Stream 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet