Foto: SVT

Bilan Osman: ”Kvinnor kommer inte att ta av sig slöjan för att ett företag kräver det”

Uppdaterad
Publicerad

Slöja borde inte hindra någon från att få ta plats i arbetslivet – det menar Bilan Osman, journalist och föreläsare i en debatt i Aktuellt under torsdagskvällen. Ivar Arpi däremot lyfter företagets rätt att själva bestämma.

I tisdags blev det känt att SAS nekat Aye Alhassani att få jobb på grund av att hon bär slöja. Flygbolaget SAS har en policy som kräver att alla anställda som möter resenärer ska ha enhetlig klädsel och tillåter därför till exempel inte slöja.

LÄS MER: Aye, 23, bär slöja – får inte jobb på SAS

– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka sig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ, säger Aye Alhassani.

Företagen ska själva bestämma

I en debatt i Aktuellt under torsdagskvällen sade Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, att principen att företag själva måste få bestämma bör gå före rätten att böra slöja eller andra religiösa eller politiska symboler.

– Nu är det så att du kan inte kräva av en arbetsplats att de ska annpassa sig till dina starkt hållna värderingar. Och det är det jag tycker är viktigt att hålla fast vid, säger Ivar Arpi.

Vad har man för val då menar du?

– Det finns massa andra jobb du kan söka.

Är det inte så, Bilan Osman?

– I praktiken i ärlighetens namn så är det så att många människor kan välja bort att bära en partilogga till ett arbete om det är det som krävs. Men väldigt få människor är beredda att välja bort en slöja, säger Bilan Osman.

Men har man inte möjlighet att välja ett annat jobb?

– Men jag tycker inte att människor ska behöva hamna i det. I det här fallet är det en kvinna som vill jobba på SA. Hon vill inte jobba på Macdonalds, hon vill inte jobba på Ikea. Hon vill jobba på SAS. Och i det här fallet tycker inte jag att det finns något som hindrar SAS från att anställa en person som bär slöja. Mer än att de vill ha en uniform som är lätt att känna igen, vilket blir en väldigt märklig motivering i det här fallet.

LÄS MER: Många svenska företag tillåter religiösa symboler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.