Bildt förväntar sig förlängning

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt räknar med att Sverige kommer att få en förfrågan från Nato om att förlänga insatsen i Libyen, om Nato vid sitt möte den 8 juni beslutar att operationen ska fortsätta.

Enligt förhandsinformation som Sverige fått så har Nato identifierat de brister som finns i dag.

-De preliminära indikationerna tyder på brister i luftspaning, lufttankning och markbekämpning. Det finns inga marina brister, sade Carl Bildt vid en pressträff i riksdagen.

”Spaningsresurser behövs”

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt har sagt att Sverige inte bör fortsätta med Gripenplanen i Libyen, eftersom det libyska flygvapnet är utslaget. Men planen behövs ändå, enligt Carl Bildt.

-Det är i allt väsentligt, om än inte helt, korrekt. Men det behövs spaningsresurser. Khadaffi har resurser han inte utnyttjat än och om det drar ihop sig till en markoffensiv så är det viktigt att se det i tid, sade Bildt.

Han framhöll att de svenska planen har en förmåga att ta mycket bra bilder från planen som inte Nato har.

-Man ska göra det som behövs. Det är inte någon egen nöjesverksamhet. Vi ingår i ett internationellt team som ska stödja FN:s unika resolution, sade Bildt.

Strävar efter breda överenskommelser

Han ville inte svara på om det är viktigare att ändra insatsen så att Socialdemokraterna kan vara med eller om regeringen är beredd att göra upp bara med Miljöpartiet för att fortsätta som nu.

-Vi strävar i de här sammanhangen alltid efter breda överenskommelser. Så har det varit och så bör det förbli, sade Bildt.

Enligt Bildt kommer statsminister Fredrik Reinfeldt att ta kontakt med de partiledare som var med vid den första överenskommelsen, om Sverige får en ny förfrågan.

Positiv utveckling

Carl Bildt tycker sig se en utveckling i Libyen som går åt rätt håll.

-Det är litet rörelse i det hela som gör att jag är litet mindre pessimistisk än tidigare, sade han.

Han framhöll att Khadaffis styrkor tvingats dra sig tillbaka mer än väntat i vissa områden och att de är hårt trängda i bergen vid gränsen till Tunisien.

Ett annat tecken är att Libyens oljeminister Shokri Ghanem hoppat av till Tunisien. Det är en nyckelperson som åtnjuter respekt i båda lägren, enligt Bildt.

-Det är en nyckelman i framtiden, sade han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.