Bildt ska sälja optioner i Vostok Nafta

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Carl Bildt (m) har de senaste veckorna sålt sitt aktieinnehav i företaget Vostok Nafta, däremot har han kvar sina 15.000 optioner till ett värde av cirka 6.930.000 kronor.

Det framkom när våra nya ministrars aktieinnehav presenterades av regeringen i dag.

Om Bildt utnyttjar optionerna och sedan säljer de aktier han får gör han en vinst på drygt 4,8 miljoner kronor.

-De optioner som genom beslut av bolagsstämma tilldelats styrelsens ledamöter kan inte i förväg vare sig säljas eller överlåtas. Min avsikt är dock att sälja dem så snart den möjligheten ges. Jag bedömer att försäljningen kommer att kunna ske väl innan dess att något ärende som skulle kunna föranleda en diskussion om eventuellt jäv inkommer till regeringskansliet, skriver Bildt i ett uttalande till TT.

Riskerade en förtroendekris

Bildt har tidigare kritiserats för sitt aktieinnehav Vostok Nafta. Bildt riskerar enligt statsvetare att hamna i en förtroendekris om han inte säljer av sina optioner.

Vostok Nafta kontrolleras av familjen Lundin och har större delen av sina tillgångar placerade i den statskontrollerade ryska energijätten Gazprom.

Och i samma företagsgrupp som Vostok Nafta finns Lundin Petroleum, som letar olja i Sudan. Företagsgruppen fick hård kritik där för att samarbeta med militärdiktaturen. Aktierna i Lundin Petroleum behåller Bildt.

-Ja, men det var ju länge sedan. Det var dessutom ett annat företag, säger Carl Bildt till Rapport.

Men man letar fortfarande efter olja i det bolaget som du fortfarande äger aktier i.

-Man har en tillgång i ett malaysiskt...det är malaysierna som gör detta nu.

Varför har du överhuvudtaget engagerat dig i en bolagsgrupp där det finns så många ifrågasatta verksamheter och så mycket samröre med regimer som kritiseras?

-Om du talar om olja och energi så förhåller det sig så att huvuddelen av oljan i världen ligger i länder som inte är demokratier./..../Ska du vara aktiv i energipolitik måste du vara aktiv också i de områdena.

Men måste man köpa aktier och sätta sig i sådana styrelser då?

-Det måste man inte, men någon ska göra det.

Optioner del av styrelsearvodet

Robert Eriksson, pressansvarig på Vostok Nafta, säger att Carl Bildts optioner kan ses som en del av styrelsearvodet. När Bildt blev utrikesminister lämnade han det och alla andra uppdrag.

Bildts 15.000 optioner fick han i december för två år sedan. Optionerna löper på två år och det går inte att lösa in dem förrän under tiden 3-15 december i år. Det fastställda så kallade lösenpriset är 141:06 kronor.

Han måste alltså betala 141 gånger 15.000, totalt 2,1 miljoner kronor, då han tecknar de nya aktier i Vostok Nafta som optionerna ger rätt till. Med dagens kurs är 15.000 aktier värda 6.930.000 kronor.

Vinsten cirka 5 miljoner

Om Bildt utnyttjar optionerna och sedan säljer de aktier han får gör han en omedelbar vinst på drygt 4,8 miljoner kronor, allt räknat på dagens kurs i Vostok Nafta.

Optionerna kan inte överlåtas till någon annan. Om de inte löses mellan den 3 och 15 december i år blir de värdelösa.

Listor – ministrarnas fond- och aktieinnehav

På grund av tekniska problem finns listorna inte tillgängliga som pdf-filer. Klicka på länkarna nedan för stora popup-bilder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.