Foto: TT

Billigare reparationer efter nyår

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar ska bli bättre på att laga istället för att slänga och köpa nytt. Det vill i alla fall regeringen när det från och med 1 januari blir tillåtet att göra rut-avdrag för reparationer av vitvaror i hemmet.

Reparatören Timo Pierkö är hemma hos Carl-Erik Nyqvist för att fixa diskmaskinen. Fjädrarna i luckan har blivit utslitna och nu har reservdelarna äntligen kommit så att maskinen kan lagas.

Positiv till avdrag

Carl-Erik som är pensionär har läst om det nya avdraget  i tidningen och är positiv till lagändringen, då det blir billigare att anlita hjälp.

– Jag tycker det är ett utmärkt stöd, framför allt när man som jag är något handikappad, säger han.

Reparationen är klar på en halvtimme och kostar 360 kronor i arbetstid.

Och just den här typen av enklare reparationer hoppas regeringen att vi ska göra mer av när det från och med 1 januari blir möjligt att rut:a för reparationer av vitvaror.

Svårt att göra rätt

Men det gäller att hålla koll på regelverket. Tjänsten måste till exempel utföras i hemmet för att man ska ha rätt att göra avdraget. Dessutom täcker den bara arbetskostnaden. Och så måste man veta vilka produkter som klassas som vitvaror och inte. 

– Inbyggd esspressobryggare, centralddammsugare eller lösa maskiner som en matberedare är inte vitvaror. Tar man hem någon och lagar dem får man ingen skattereduktion, säger Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Fakturan måste delas upp

Hon tror också att det i början kan uppstå viss förvirring kring vad som gäller som avdragsgill kostnad.

– Skattereduktion får man bara för  arbetskostnaden så har reparatören en stor kostnad för att ta sig dit eller tar ut en inställelseavgift så ger det inte rätt till skattereduktion. Om man då är van vid att ta ett paketpris – 1.000 kronor fixat och klart – så måste man nu börja dela upp det och där kan det bli en del nybörjarmissar.

Läs mer: Så fungerar det nya rut-avdraget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.