SVT:s Margit Silberstein.

”Billströms förtroende naggat i kanten”

Uppdaterad
Publicerad

Det är uppenbart att förtroendet för migrationsministern påverkas av dagens debatt, säger SVT:s Margit Silberstein.

Det var i dagens DN som migrationsminister Tobias Billström sade att han vill ”komplicera bilden av de som gömmer papperslösa”.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han i intervjun.

Uttalandet har väckt starka reaktioner, både bland Billströms politikerkollegor och i sociala medier.

– Att tala om blonda och blåögda i kontrast till någonting annat, det är ingen småsak. Han har bett om ursäkt, men orden hänger kvar i luften. Med dem har han formulerat en inställning till omvärlden som går stick i stäv med den ledstjärna som regeringen säger sig ha – alla människors lika värde, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

– Han får oförblommerad kritik även från sitt eget parti och från Jan Björklund. Billström har klivit utanför ramarna tidigare, men nu lär han tvingas att kliva tillbaka.

Se hela Margit Silbersteins kommentar här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet