Foto: Scanpix

Bilprovningen ägs av Cypernbolag

Uppdaterad
Publicerad

Den del av Bilprovningen som i veckan såldes till Opus Group kommer framöver att kontrolleras via ett bolag i lågskattelandet Cypern.

-Vi har fått den rådgivningen från vår dåvarande bank Carnegie. Om koncernen växer och vi arbetar utomlands i framtiden så har vi en bättre flexibilitet, säger Opus vd Magnus Greko till TT.

Enligt SvD äger Greko tillsammans med Asienchefen för Opus det cypriotiska holdingbolaget Fortina Shipping Ltd – som i sin tur äger drygt 15 procent av Opus. Något som sker via ytterligare ett holdingbolag i Sverige – AB Kommandoran.

-Jag är ingen skatteexpert, utan vi har blivit rekommenderade detta, säger Greko.

Det var tidigare i veckan som beskedet kom om att Opus Group köper 70 besiktningsstationer av Svensk Bilprovning och att en tredjedel av Bilprovningen därmed privatiseras. Köpeskillingen var 375 miljoner kronor. Bilprovningens vd, Benny Örnerfors, ger inga raka svar på huruvida det cypriotiska bolaget var känt inför affären, men till SvD säger han att Bilprovningen känner sig trygg med köparen.

Att det finns flera fördelar med att ha ett bolag på just Cypern är väl känt. Bolagsskatten där är endast 10,5 procent – att jämföra med Sveriges 26,3 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer