Foto: Kjell Gustafsson/SVT/TT och Jessica Gow/TT

Bingo Rimér tog sig in på SVT – greps av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Bingo Rimér stoppades av vakter efter att ha tagit sig in i SVT:s personalrestaurang. Händelsen har nu polisanmälts.

Fotografen Bingo Rimér befann sig utomhus nära SVT:s lokaler i Stockholm när han spelade in ett avsnitt av sin podcast.

Eftersom det var blåsigt hoppade han ner på SVT:s innergård för att få lä.

– Sedan när jag är klar ska jag gå ut därifrån och då tänkte jag att jag går runt huset. Men då fanns det ingen utgång, berättar Bingo Rimér i det senaste avsnittet av ”Relationspodden 2.0”.

Han gick då in på SVT:s personalrestaurang och frågade en väktare om hjälp för att ta sig ut. Men när det kom fram hur Bingo Rimér tagit sig in tillkallade vakten förstärkning.

– ”Du är gripen! Du har gått in på ett skyddsområde”. Sedan kom polisen och tog mig, så jag blev gripen, säger fotografen.

”Överträdelse av skyddslagen”

SVT:s säkerhetschef Christina Boman bekräftar händelsen, som har polisanmälts.

– Jag vill inte kommentera säkerhetsärenden. Det jag kan konstatera att det har skett en överträdelse av skyddslagen. När vi upptäcker att den här personen tagit sig in på skyddsobjektet så tillkallar vi polis.

Planerar ni några ytterligare säkerhetsärenden efter det här?

Jag vill inte kommentera hur vi jobbar, säger Christina Boman.

”Inte en enda markering”

Bingo Rimér säger till SVT Nyheter att han inte visste att han bröt mot lagen när han hoppade över en mur och tog sig in på SVT:s område.

Du visste inte att det var ett skyddsobjekt?

– Nej. Jag vet ju att alla tv-kanaler är det men det är ju så fruktansvärt dåligt markerat. Jag tog med mig polisen för att visa och han tog bilder som en del i bevisföringen, säger Bingo Rimér.

”Absurd situation”

Han är kritisk till att händelsen har resulterat i en polisutredning och en eventuell rättegång. Enligt honom själv var han övertygad om att det var en ”allmän park”.

– Eftersom jag inte överhuvudtaget reflekterade över att jag hade gått över ett markerat förbudsområde hade jag haft alla möjligheter i världen att smita tillbaka lite snyggt, säger Bingo Rimér.

– Jag förstår ju och respekterar att alla gjorde sitt jobb, jag har inga synpunkter på den saken.

Det här är ett skyddsobjekt

Skyddsobjekt är benämningen på byggnader, andra anläggningar, objekt och områden som enligt skyddslagen kan behöva ett förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av andra hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.

Skyddsobjekt är ofta uppmärkta med gula skyltar som visar vilka förbud som gäller.

Det vanligaste förbudet är tillträdesförbud, vilket betyder att det är endast personer som har tillåtelse som får vara på eller komma in på objektet.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.