Bisfenol används i barns tänder

Publicerad

Det hormonstörande ämnet bisfenol A har förbjudits i nappflaskor. Samtidigt används medlet för att släta ut ojämnheter i barns tänder. Ologiskt, tycker Annika Hanberg, professor i toxikologi.

Gropar eller djupa fickor i tänderna ökar risken för hål i tänderna, framför allt hos barn.

–Den så kallade sex års-tanden är extra utsatt. Det är den tanden som det läggs ned mest tandvård på, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Sveriges tandläkarförbund.

Därför är det vanligt att tandläkaren kapslar in tuggytorna på dessa och andra tänder, så kallad fissurförsegling. I Jönköpings län, till exempel, görs detta på alla barn. Oavsett eventuella gropar.

Men det material som används består av bisfenol A och bisfenol A dimetakrylat. Eftersom barn inte bör exponeras för bisfenol A, som är ett hormonstörande ämne, är substansen sedan en tid förbjudet av EU i nappflaskor.

I en rapport från i somras drog Socialstyrelsen slutsatsen att den mängd bisfenol A dessa fyllningar ger ifrån sig antagligen ligger under dagens gränsvärden.

Annika Hanberg, professor i toxikologi vid Karolinska institutet, är dock av en annan åsikt.

–Det finns studier som tyder på att bisfenol A är skadligt långt under de gränsvärden som finns i dag. I ljuset av den osäkerheten tycker jag att det är viktigt att se om det finns alternativ.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.