Bisfenol i kvitton kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad
Det hormonstörande ämnet bisfenol kan förbjudas i kvitton. Det konstaterar Kemikalieinspektionen i en rapport till regeringen.

Hur stor exponeringen från kvitton och biljetter är går inte att säga. Men eftersom exponeringen inte är tillräckligt kontrollerad bör ämnet, med stöd av försiktighetsprincipen, förbjudas i Sverige, anser myndigheten.

Bisfenol A påminner om det kvinnliga könshormonet östrogen och används i hårda plaster samt i det tunna plastskikt som täcker bland annat kvitton och biljetter.

Kan påverka även i låga doser
Ämnet fanns tidigare i nappflaskor, men den användningen är sedan 2011 förbjuden inom EU. I Sverige är bisfenol A även förbjudet i matförpackningar riktade till barn under tre år.

Studier har visat att bisfenol A kan störa kroppens hormonsystem även vid låga doser. Det misstänks även kunna ge skadliga effekter på foster och små barns utveckling.

Riskerna med bisfenol A har uppmärksammats allt mer på senare tid. Tidigare i juni konstaterade Svenska Dagbladet att intag av mestadels konserverad mat ökar halten av bisfenol A i urinen med flera tusen procent.

Granskas
Det finns för närvarande inga planer på att förbjuda bisfenol A i konservburkar. Däremot, säger miljöminister Lena Ek (C), ingår konservburkarna i det uppdrag om ”en giftfri vardag” som Kemikalieinspektionen fått av regeringen.

-Kemikalieinspektionen har fått två specialuppdrag. Dels att se över halterna av bisfenol A i kvitton, dels i dricksvatten. Utöver detta ska de också se över andra relevanta produktkategorier där bisfenol A kan tänkas ingå, och dit räknas så klart konservburkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer