Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör biskop Åke Bonnier diskutera politiska partier i kyrkovalet. Foto: Sverige möts/SVT

Biskop: “Vi är ingen åsiktsgemenskap, vi är en trosgemenskap”

Publicerad

Åke Bonnier, biskop i Skara stift, tycker att de etablerade partiernas engagemang i kyrkovalet riskerar att ställa till med problem. Det sa han i SVT:s Sverige möts på onsdagskvällen.  

– Jag skulle nog hellre vilja att de renodlade partierna som S, SD och Centerpartiet sa att “nej men det här är inte bra. Vi skulle nog hellre hitta ett annat sätt”.

Åke Bonnier, biskop i Skara stift, tycker att det är viktigt att Svenska kyrkan är öppen för alla, oavsett politiska åsikter.  

– Vi är ingen åsiktsgemenskap, vi är en trosgemenskap, sa han i Sverige möts under onsdagskvällen.

”Partipolitik stör arbetet”

Han skulle önska att de människor som ställer upp i kyrkovalet för politiska partier skulle välja ett annat sätt att engagera sig, eftersom partipolitiken kan störa arbetet med kyrkan. Det säger Åke Bonnier i en intervju efter direktsändningen.

– För mig är det inga problem om de som ställer upp är socialdemokrater, centerpartister eller sverigedemokrater. Det viktiga är vad man kommer fram till och att det inte strider mot kyrkans tro, bekännelse och lära, säger han.

”Skapar frustration”

Partiengagemanget riskerar att hamna i vägen i arbetet, enligt Åke Bonnier. Om inte för de personer som själva är partipolitiskt engagerade, så kanske för omgivningen.

– Jag tror att det skapar frustration hos många, man blir blockerad: ”Det är typiskt socialdemokraterna” till exempel. Det blir pajkastning, säger Åke Bonnier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet