Bitcoin-kursens utveckling gentemot dollarn under det senaste dygnet med en topp på 723 dollar. Foto: Skärmdump från Bitcoinwisdom.com

Bitcoin används i knarkaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Internetvalutan bitcoin har börjat användas i svenska narkotikaaffärer.

Det senaste året har bitcoin varit en bärande del och använts som betalningsmedel i åtminstone sex narkotikamål i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

I december i fjol dömdes flera personer i ett narkotikasmugglingsmål vid Haparanda tingsrätt. Polisen hittade ett hundratal transaktioner och en stor summa bitcoin i den misstänkte huvudmannens dator.

– Han har hanterat runt en halv miljon kronor. Sedan hur mycket av det som är en värdeökning är svårt att säga, säger kammaråklagare Lindha Strömberg till tidningen.

Uppgav själv lösenordet

Hon tror att nätvalutan kommer att bli vanligare vid narkotikaaffärer. Och Rikskriminalpolisens IT-brottsavdelning har den senaste tiden hittat flera fall där bitcoin används i kriminella affärer.

I Haparandafallet gav 23-åringen självmant upp lösenorden till sin virtuella plånbok, skriver Dagens Nyheter. Hade han inte gjort det hade det varit svårt för polis och åklagare att lösa fallet, enligt Lindha Strömberg.

– Varför vi kom honom på spåren så pass bra var att han ändå erkände en hel del och berättade för oss. Annars är det jättesvårt att följa dem här och se vad de har handlat. Det är väldigt resurskrävande, säger kammaråklagare Lindha Strömberg till DN.

 * Den virtuella valutan bitcoin skapades 2009 av en anonym programmerare. Ett tak på 21 miljoner ”mynt” år 2140 ingår i programmet som styr utgivningsprocessen.

 * Bitcoin-mynt präglas i utbyte mot att individer utför uppdrag på internet, i en process som brukar kallas ”mining” (gruvbrytning).

 * Som betalningsmedel bygger bitcoin på att båda parter erkänner värdet, då det saknas en central motpart som garanterar värdet.

 * Systemet tillåter att köpare och säljare, som använder särskilda plånboksfiler, är anonyma.

 * Med det på förhand begränsade utbudet av valutan ökar den hela tiden i värde, till skillnad från reguljära valutor – som kronan – som har en inbyggd inflationsmekanism. Detta gör att det som i dag kostar en bitcoin i framtiden kan kosta en bråkdel av valutaenheten.

Källor: Financial Times, CNBC, SEB (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bitcoin

Mer i ämnet