Bjästa: Präst riskerar jobbet

Publicerad

Prästen i Bjästa utanför Örnsköldsvik lät en våldtäktsdömd pojke närvara vid offrets skolavslutning i kyrkan. Nu ska kyrkan utreda om han får behålla jobbet.

Sedan programmet Uppdrag Granskning tagit upp fallet har hundratalet anmälningar mot prästen nått Härnösands stift. Domkapitlet, Svenska kyrkans egen disciplinnämnd, kommer grundligt att utreda hur hans agerande förhåller sig till prästlöftet.

-Vi har fått in horder av anmälningar mot prästen, men mitt i allt elände så säger många som är arga att ”hur kan kyrkan göra så här?”.
Det finns en stark medvetenhet kring hur kyrkan ska agera, säger Tuulikki Koivunen Bylund, biskop och tillika ordförande i domkapitlet, till Svenska Dagbladet på nätet.

Uppdrag granskning berättade om en 14-årig flicka som blivit våldtagen på en skoltoalett av en äldre pojke. Han erkände, dömdes för våldtäkt och fick besöksförbud.

Släpptes in på skolavslutning
Men ryktesspridning gjorde att människor i Bjästa vände sig mot flickan och i stället stöttade pojken. När han kom till skolavslutningen släppte prästen in honom med motiveringen att kyrkan är öppen för alla.

Avslutningen utmynnade i en manifestation för pojken. Han fick applåder av elever och föräldrar och ses på tv-bilderna krama om sina flickkamrater. Den våldtagna flickan närvarade inte, men det hade prästen inte koll på.

Domkapitlet kan som hårdast påföljd dra in hans prästrätt. Alternativt får han arbeta vidare under en prövotid eller klara sig undan med en erinran.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer