Foto: SVT

Bjöd in till kurs mot diskriminering – äldre inte välkomna

Uppdaterad
Publicerad

I sommar anordnas en kurs i mänskliga rättigheter och anti-diskriminering. Inbjudan betonar vikten av arbete mot diskriminering och för människors lika värde. I samma inbjudan gör anordnaren, Akademin för Rörelsejurister, tydligt att man inte vill ha med folk som är äldre än 35 på kursen.

Temat för årets sommarkurs är formulerad som en fråga: ”Kan juridik användas som ett verktyg för att ge utsatta människor en röst, utjämna sociala orättvisor och jobba för ett mer jämlikt samhälle?”

Det är Akademin för Rörelsejurister som bjuder in till kursen. Bakom Akademin står ABF, Arena Idé och Hyresgästföreningen, organisationer som brukar betona jämlikhet och lika värde.

Åldersgräns

Men när man bjuder in till årets jämlikhetskurs tycks man vilja hålla en specifik grupp utanför – de som är äldre än 35. I de kriterier som gäller för inbjudan står förutom juridikstudier och socialt engagemang: ”vi ser gärna att du är mellan 20 och 35 år gammal”

Rami al-Khamisi är rektor för Akademin för Rörelsejurister. När SVT Nyheter ställer frågor om annonsen har han först inget svar utan ber att få återkomma. Efter någon timme ringer han upp och säger att man alls inte håller äldre utanför. 

”Försöker dra en gräns”

– Är man 36 och jätteengagerad i de här frågorna får man söka och så kan vi kolla på det. Det är mer att vi försöker dra en gräns någonstans, säger al-Khamisi.

Betyder det att det skulle kunnat stå att ”vi vill inte ha några muslimer på den här kursen”?

– Nej, det gör det inte. Olika organisationer arrangerar olika verksamheter. Det finns föreningsliv som vänder sig till olika grupper. Det finns ett syfte med varför man har en viss verksamhet.

”Brinner för anti-diskriminering”

Enligt kursinformationen är syftet med just den här kursen ”att samla progressiva och rättviseorienterade personer som är i början av sitt juridiska arbete och brinner för antidiskriminering, feminism, postkolonialism och social rättvisa och ser behovet av att organisera sig.” 

Att man kan vara i början av sitt juridiska arbete även i högre ålder, det håller Rami al-Khamisi med om. 

– Men ibland vill man vända sig till vissa målgrupper. Det anordnas speciella saker för barn, i det här fallet ville vi vända oss till unga. Det här är en privat verksamhet som har ett syfte att vända sig till yngre personer.  

Ändrats över dagen 

Sedan nio år tillbaka är ålder en del av diskrimineringslagstiftningen. Det betyder att man inte utan speciella skäl får sortera människor efter ålder, lika lite som efter vilket kön eller vilken etnisk tillhörighet de har.

Rami al-Khamisi menar att man följer lagstiftningen. Men han berättar också att den aktuella formuleringen har ändrats över dagen. Ansökan till kursen om anti-diskriminering ligger kvar. Men ålderskravet är numera borta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.