Foto: TT

Björklund: Fördubbla Sveriges flyktingkvot

Uppdaterad
Publicerad

Fler lagliga vägar till EU, fler kvotflyktingar till Sverige och straff för Ungerns agerande: Det är några av de svenska partiledarnas reaktioner och förslag kring den pågående flyktingkrisen

Jan Björklund (FP) går i dag ut med en önskan till statsministern: Kalla alla partiledare till överläggningar kring migrationspolitiken.

– Vi måste åstadkomma en enighet kring vad regeringen ska driva å Sveriges vägnar i de europeiska diskussionerna för att få fler länder att ta emot flyktingar, men också för att vi ska kunna enas om beslut vi kan fatta här hemma, säger Björklund till SVT Nyheter.

En fråga som Folkpartiet vill driva i sådana blocköverskridande överläggningar är att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar inom ramen för UNHCR. 2015 ska Sverige ta emot en flyktingkvot på 1.900 personer.

– Jag är beredd att medverka till att vi dubblerar antalet till uppemot fyra- eller femtusen. Det skulle Sverige klara av utan svårigheter, säger Jan Björklund.

Lööf: Se över transportöransvaret

Centerledaren Annie Lööf vill se över flygbolagens transportöransvar som i dag gör det svårt för flyktingar att flyga till Europa för att söka asyl.

– Fler säkra och lagliga vägar till EU är jätteviktigt, säger hon till TT.

Lööf säger att hon är glad över att debatten nu skiftat från att handla om hur invandringen ska begränsas till hur människor på flykt ska hjälpas.

– Jag är djupt berörd av skiftet i den allmänna opinionen där likgiltighet och främlingsfientlighet tycks ha tryckts tillbaka och vi ser en folklig resning för flyktingar och humanitet.

Bör få flyga

Det så kallade transportöransvaret, som innebär att exempelvis rederier och flygbolag riskerar böter om personer utan giltiga resehandlingar släpps ombord på båtar och flygplan, har kritiserats. Annie Lööf säger att regelverket bör ses över.

– Människor tar sig igenom taggtrådsstängsel och sätter sig i sjöodugliga båtar för att de inte har någon annan väg att ta sig in i Europa, säger hon.

Vid sidan om transportöransvaret är kvotflyktingfrågan den viktigaste, enligt Annie Lööf. Hon vill se en utökning och en mer jämn fördelning mellan EU-länderna och tror att en överenskommelse kan komma de närmaste veckorna.

– Men det är fortfarande en brant uppförsbacke att höja flyktingkvoterna och fördela de jämnt över EU, men där måste man sätta in krafttag nu så att det verkligen blir av, säger hon.

Kinberg Batra: ”Ohållbart att länder undviker ansvar”

Anna Kinberg Batra (M) vill bland annat se strängare straff för människosmugglare och tycker att det är oacceptabelt att vissa EU-länder försvårar för flyktingar.

”Dagens situation där flera länder helt och hållet undviker ansvarstagande är ohållbar,” säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

V vill straffa Ungern

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill att EU straffar Ungern och anser att landet bryter mot de mänskliga rättigheterna om asylrätt.

-I första steget varnar man, sen stänger man av den ungerska regeringen i ministerrådet. Jag tycker att det är rimligt att Ungern inte är med och bestämmer vår asylpolitik. För det är man när man röstar i asylfrågor i rådet, säger han till Svenska Dagbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer