Jan Björklund talar under riksmötet i Västerås. Foto: Pontus Lundahl / TT

Björklund (L): Anställ ytterligare 5.000 poliser

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill att de svenska poliserna ökar kraftigt i antal från dagens 20.000 till 25.000. Det sade partiledaren Jan Björklund i talet vid partiets riksmöte i Västerås. En första åtgärd är att omplacera poliser till yttre tjänst och anställa kommunala trygghetsvakter.

Jan Björklund presenterade i sitt tal en rad åtgärder för att stärka den svenska polisen och få den att bli mer synlig på gator och torg.

Målet är att anställa ytterligare 5.000 poliser. Det är en skärpning jämfört med förra årets L-förslag som var 2.500 fler poliser fram till 2020.

I väntan på fler poliser vill Liberalerna omplacera 2.000 poliser till yttre tjänst. Det ska ske genom att byråkratin minskas och att fler civilanställda avlastar på polisstationerna.

Liberalerna vill även ge kommunerna bidrag till att anställa 2.000 kommunala trygghetsvakter enligt det som kallas ”Landskrona-modellen”.

Löneökning

Fler poliser vill Björklund locka genom höjda löner. I veckan föreslog Liberalerna 4.000 kronor i löneförhöjning för poliser.

Liberalerna pekar i sitt förslag på att antalet poliser som lämnar yrket i förtid har trefaldigast de senaste åren, från 135 poliser 2010 till 467 år 2016.

”Aldrig ge SD makt”

I sitt tal vid riksmötet markerade Björklund också kraftigt mot Sverigedemokraterna och gav Moderaterna en passning.

– Låt mig vara väldigt tydlig, till er, till väljarna och till den moderata partiledningen: Liberalerna kommer inte att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt och inflytande, sade Björklund i sitt tal och fick en lång applåd. Moderaterna har ju inlett ett begränsat samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagsutskotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer