Jan Björklund, partiledare (L) Foto: SVT

Björklund (L): Eleverna behöver lägga dataspelen åt sidan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att halvera antalet nationella prov från nästa år får skarp kritik av Liberalernas partiledare Jan Björklund, som kallar det ett stort misstag.

– De nationella kunskapsproven är ju till för att vi ska ha samma kunskapskrav i alla svenska skolor, annars kommer det att spreta och bli mindre likvärdigt, säger han till SVT Nyheter.

Beslutet gäller de högskoleförberedande programmen. Regeringen motiverar med att proven ökar arbetsbördan för lärarna och stressen för eleverna. Det ger inte Jan Björklund mycket för.

”Emellanåt känna en viss press”

– Jag menar ju att elever på högskoleförberedande program på gymnasieskolan behöver emellanåt känna en viss press för att anstränga sig ordentligt och lägga dataspelen åt sidan och koncentrera sig på studierna, säger han.

Beskedet välkomnas däremot från fackligt håll:

– Det är bra att man ser över omfattningen av de nationella proven. Men framför allt bör man se över syftet med dem. Sen ska de utformas i enlighet med syftet. Kan man minska ner tror jag det vore positivt för arbetsbelastningen, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, säger att regeringens besked är välkommet:

– De nationella proven är enormt tidskrävande för både elever och lärare och stjäl värdefull undervisningstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer