Björklund (L): Konservativa måste dra gräns mot högerextrema

Publicerad

Efter att den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lagt upp en manipulerad bild på Twitter, där han poserar med skjutvapen, kritiserade Liberalernas ledare Jan Björklund honom för att vara omdömeslös. Den kritiken upprepade han i Agenda, där han också sade att konservativa partier i väst måste dra en skarp gräns mot högerextremister.

– Över hela västvärlden finns en högerextrem våg. De konservativa partierna i väst har nu samma situation som Socialdemokraterna hade efter vänstervågen -68: De måste dra en skarp gräns mot extremister, säger Jan Björklund.

De högerextrema krafterna hotar det liberala samhället som vi lever i, menar Jan Björklund och fick då frågan om de konservativa partierna klarar att hålla gränsen mot de högerextrema.

”Grovt och vulgariserat tonläge”

– Jag tycker Moderaternas ledning klarar det, men det här är ett långsiktigt arbete. De här krafterna stärks i hela västvärlden. Ett uttryck för att de här krafterna stärks är USA:s president Donald Trump. Han har ett fruktansvärt språkbruk i sociala medier, att en president gör så… det är otroligt förolämpande mot företrädare för offentliga institutioner, mot massmedier, är ett grovt och vulgariserat tonläge, säger Jan Björklund.

Men Hanif Bali säger att han använder satir och humor? Tycker du inte det är roligt?

– Ibland kan det vara det. Satir är ju något som används mot makthavare, men om makthavarna använder det mot andra människor är det tveksamt om det är satir. Man måste se det i kontexten av den högerextrema vågen. De konservativa partierna har ett ansvar att dra en skarp gräns mot ytterligheter, säger Jan Björklund, som efterlyser en nyanserad diskussion.

”Vid hat och hot måste vi dra en gräns”

– I Norrland stod en nazist nu i veckan åtalad för att ha planerat att mörda ett antal journalister. Debatten kan vara tuff, särskilt i en valrörelse, men att hata, hota och hetsa som de högerexterma grupperna gör, där måste vi dra en gräns, vi som månar om ett samhälle som håller ihop, säger Jan Björklund.

Hanif Bali har gjort inlägg med alternativhögerns symboler – är du rädd att han utnyttjas av de här krafterna?

– Vi ska inte reducera det här till att fokusera på en enda moderat – det är en våg som går över västvärlden.

Var Ulf Kristersson tydlig nog mot Bali?

– Jag tyckte Moderaternas ledning var tydlig, de agerade, men vi måste ha en ökad uppmärksamhet på detta. Om extremkrafterna stärks kommer vi att få ett mer polariserat samhälle.

Men i praktiken, vad det betyder det för dig att Bali kommer att finnas med i ett parti som du vill bilda regering med?

– Jag tycker att moderatledningen drar den här gränsen, men det är en utmaning för alla konservativa partier i Europa att långsiktigt hålla gränsen mot mer extrema krafter. Om de tar över mer och mer kommer samhället att glida isär.

*Agenda hade bjudit in Hanif Bali att medverka i debatten men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet