Björklund (L): Moderaterna går för långt i flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att Moderaterna har gått för långt i sin utstakade flykting- och migrationspolitik. I en utfrågning i Aktuellt säger L-ledaren att han tror på gemensamma europeiska lösningar för en humanare politik.

– Där finns tveksamheter kring Moderaternas förslag och det kan vi inte acceptera, säger han

Med ett knappt år kvar till nästa riksdagsval har riksdagspartiernas ledare alla bjudits in till utfrågningar i SVT:s Aktuellt. På tisdagskvällen var turen kommen till Liberalernas Jan Björklund.

”Moderaterna går för långt”

Liberalerna hoppas återta makten tillsammans med de övriga alllianspartierna, men partierna skiljer sig allt mer åt ibland annat migrationsfrågorna.

– Vi har stora integrationsutmaningar de närmaste åren, säger Jan Björklund.

– Jag uppfattar att alla borgerliga i dag säger att vi inte kan gå tillbaka till politiken före 2015, utan den ska vara något stramare, och sedan finns det olika steg på den skalan. Jag tycker att Moderaterna går för långt.

”Långtgående förslag”

Han anser att just Moderaterna, sedan några veckor under Ulf Kristerssons ledning, har antagit en för hård nya asyl- och migrationspolitik.

– De har ju väldigt långtgående förslag om att ifall flyktingar kommer hit så ska de inte kunna söka asyl här utan avvisas innan de ens hinner söka.

– De stramar åt väldigt mycket och går ett par steg för långt.

”Rätt att söka är inte rätt att få asyl”

Liberalerna kommer inte att acceptera dessa förslag, menar han.

– Vi behöver en human flyktingpolitik. Människor som söker skydd ska kunna söka asyl i Sverige, men rätten att söka asyl innebär inte rätt att få asyl.

– Där finns tveksamheter kring Moderaternas förslag och det kan vi inte acceptera.

Vill dela på ansvaret inom EU

Jan Björklund vill i stället lägga fokus på gemensamma satsningar inom EU för att klara av migrationsutmaningar.

– Vi behöver mer av en europeisk flyktingpolitik, där vi delar på ansvaret. Ingen ska behöva fly, men om det kommer många till Europa ska vi dela på ansvaret.

För Sveriges del i detta pekar han också på behovet av varaktiga blocköverskridande överenskommelser.

– Vi kommer att behöva enas, både alliansen och den nuvarande regeringen. Vi kan inte skifta migrationspolitik mellan varje regeringsperiod, och vi behöver enas i hela Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.