Björklund: ”Luckra upp arbetsmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag för att lättare få nyanlända i jobb sågas av oppositionen. Folkpartiet vill se lönesänkningar för att få fler flyktingar i arbete.

Bättre utbildning, ökat kommunalt ansvar ska tillsammans med större insatser till föreningsliv och folkrörelser få ut nyanlända på arbetsmarknaden inom två år. Det är huvudpunkterna i det integrationsprogram regeringen idag presenterade.

–  Varför dröjer det flera år för dem att komma ut på arbetsmarknaden när de efterfrågas där, säger Ylva Johansson

Förslaget sågades av Folkpartiledaren Jan Björklund när han ikväll mötte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i Aktuellt ikväll. Björklund vill istället avreglera arbetsmarknaden och sänka ingångslönerna för att få fler i arbete.

Fel fokus

Johansson menar att allt för många högutbildade flyktingar inte får jobb som motsvarar deras utbildning och kompetens och därför ska utbildningsinsatser skräddarsys för att få fler i arbete. Enligt

Björklund är detta fel fokus eftersom det är viktigare att lågutbildade flyktingar får arbete.

– Vi måste tillåta jobb som är lägre kvalificerade och inte bara tala om att alla måste gå i högskola, säger Björklund.

Socialdemokraterna menar däremot att en uppluckrad arbetsmarknad med lägre ingångslöner inte leder till fler jobb. Hon menar att subventioner som rut-avdrag redan är tillräckliga.

– Det finns stora subventioner att få om man inte klarar den högre lönekostnaden, säger Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer