Jan Björklund presenterar nytt förslag om att införa kinesiskan som ett av de moderna språken i grund- och gymnasieskolan. Foto: TT

Björklund: Tre stora misstag begås

Uppdaterad
Publicerad

Den förre utbildningsministern Jan Björklund (FP) är starkt kritisk till delar i regeringens skolsatsningar.

– Det är tre riktigt stora misstag regeringen gör nu, säger Björklund.

Det första är att gymnasieskolan ska bli obligatorisk, samtidigt som alla gymnasielinjer ska ge behörighet för att studera på universitet.

Läget efter valet 2014

– Detta kommer att öka utslagningen och avhoppen. Alla vill inte bli och kan inte bli akademiker, säger Björklund.

– De satsningar den gamla regeringen gjorde på lärlingssystem avbryts nu.

”Sexåringar borde gå i den riktiga skolan”

Det andra misstaget, enligt Björklund, är att inte bygga ut antalet förstelärartjänster, som den gamla regeringen föreslagit för att göra läraryrket mer attraktivt.

Det tredje misstaget, enligt folkpartiledaren, är att göra förskoleklassen obligatoriskt i stället för att införa en tioårig grundskola.

– Sexåringar borde gå i den riktiga skolan. Det är stor skillnad på inriktningen i förskoleklassen. Där finns inga läroplaner och kursplaner, säger Björklund.

– De andra satsningarna finns i stort i Alliansens budget också.

M: Fridolin stänger dörren

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé kritiserar regeringen för att ha stängt igen dörren för en tioårig grundskola och tidigare skolstart.

– Vi behöver en tidigare skolstart för att stärka kunskapsresultatet. Utbildningsministern var tydlig med att man inte vill ha en tidigare skolstart trots att Socialdemokraterna gick fram med det i valrörelsen, säger Tobé.

– De allra flesta länder har tidigare skolstart och de sexåringar som jag har mött är nyfikna och vill lära sig mer, det tycker jag vi ska ta tillvara på bättre i Sverige.

Tobé är också kritisk till att regeringen inte vill ha tidigare betyg, samtidigt som han säger att det finns flera förslag som också de borgerliga stödjer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet