Jan Björkklund (L): ”Sverige mår bäst av att SD hålls utanför regeringspolitiken” Foto: SVT

Björklund: ”Ultimatum skadar samarbetet”

Uppdaterad
Publicerad
– Sverige mår bäst av att SD hålls utanför regeringspolitiken. Det sade Liberalernas partiledare Jan Björklund i dag i en kommentar efter den senare tidens turbulens kring samarbetet i Alliansen. Han sade också att det skadar samarbetet om man ställer ultimatum.

– Man ställer inte offentliga ultimatum inom Alliansen, sade Björklund.

Det kan ses som kritik mot Centerpartiet efter dagens uttalande från Centerns andre vice ordförande Anders W Jonssson om att Moderaterna måste välja mellan SD och Alliansen.

Jan Björklund sade också att Liberalerna inte tänker samtala med SD i riksdagens utskott och tillade att han är lite oklar över vad moderatledarens utspel om att samtala med SD egentligen betyder.

– Moderaterna måste precisera sig, säger Björklund.

Måste skärpa sig

Jan Björklund var också mycket tydlig med att ”Alliansen är viktig” och att målet är att få majoritet i valet nästa år.

Att Alliansen är viktig betyder att den inte får låta sig slitas sönder av inre sprickor. Jan Björklund uppmanar röster inom Alliansen att ta ner tonläget och ”skärpa sig”.

Björklund gick också genom vad han anser ska hända vid olika resultat i valet 2018. Som han gjort tidigare sade han även vid dagens pressträff att det största bloicket ska bilda regering i läge där varken de rödgröna eller Alliansen får egen majoritet. Så var det under förra mandatperioden, påpekade han.

Enligt Björklund bör Alliansen i vissa svåra parlamentariska lägen söka samarbete över blockgränsen. Även det en ståndpunkt som han framfört tidigare.

Liberalernas ledare utseluter dock samarbete med Sverigedemokraterna.

– Sverige mår bäst av att SD hålls utanför regeringspolitiken, sade han.

KD: Olyckligt med spricka

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger på en träff med journalister i riksdagen att det är olyckligt att det nu finns en spricka i synen på Alliansens väg framåt och förhållandet till SD, skriver TT.

– Det är inte bra, säger hon.

Hon framhåller att hon för KD:s del inte ser det som möjligt för Moderaterna och KD att på tu man hand samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott, för att driva igenom Alliansens politik. Ska samtal ske med SD måste det vara Alliansen som en helhet som håller dem, det är för hennes del inte aktuellt att M och KD skulle föra samtal med SD på egen hand, skriver TT.

Hon säger att hon inte ser några andra borgerliga regeringsalternativ än Alliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet