Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: SVT

Björklund utesluter inte att släppa fram Kristersson – om Vänsterpartiet säger nej till Löfven

Publicerad

I dag avgör Vänsterpartiet om Stefan Löfven (S) får fortsätta som statsminister. Blir det ett nej kan Liberalernas partiledare Jan Björklund inte utesluta att släppa fram Ulf Kristersson (M).

– Sverige måste ju få en regering och om det bara är en enda tänkbar möjlig regering då antar jag att det blir den, säger han.

Det är i SVT:s Morgonstudion som Jan Björklund får frågan om Liberalerna kommer att släppa fram Ulf Kristersson (M) givet att Vänsterpartiet säger nej till Stefan Löfven.

– Om Vänsterpartiet säger nej blir den här mittenlösningen omöjlig. Då hamnar vi i ett nytt läge. Nu har vi jobbat på den här mittenlösningen i en månad med förhandlingar under jul och nyårshelgen på talmannens uppdrag för att det skulle bli klart till i dag, säger han och fortsätter:

– Om Vänsterpartiet nu när det är fem minuter kvar säger nej då tror jag att talmannen ger ytterligare lite betänketid till partierna.

”Sverige måste få en regering”

Finns det ett läge där ni skulle kunna släppa fram Ulf Kristersson som statsminister?

– Sverige måste ju få en regering och om det bara är en enda tänkbar möjlig regering då antar jag att det blir den. Så helt uteslutet är inte det. Men om det blir så att det blir ett nej i dag utgår jag från att talmannen inte driver fram en omröstning som är en garanterad förlust.

”Den bästa lösningen”

Jan Björklund får också frågan om hur han förklarar för sina väljare att partiet släpper fram Stefan Löfven.

– Detta var den bästa lösningen i den situation som uppstod. Det var inte vår önskelösning men Alliansen vann inte valet. Den lösning vi gjorde för fyra år sedan var sämre, då lät vi Löfven styra och så fick han förhandla med Vänsterpartiet. Nu ser vi till att vår politik till stora delar går igenom, säger han och fortsätter:

– Problemet med högerregeringen är att den blir helt i klorna på Sverigedemokraterna. Även om Kristersson inte förhandlar med SD så ser mandatställningen i riksdagen ut så att Sverigedemokraterna är vågmästare och de avgör varje beslut varje vecka. De får en väldig maktställning och det har vi lovat att vi inte ska medverka till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.