• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Skåne och Halland kan få vindbyar på över 21 sekundmeter. Klass 1-varning råder. Foto: Johan Nilsson / TT

Risk för stormbyar kring Gotland – klass 1-varning i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar höstoväder in över Sverige med rejäla vindar – och till helgen kan det bli snöfall på flera håll. På Gotland finns det risk för stormbyar.

– Man kan behöva hålla sig inne, säger SVT-meteorologen Nils Holmqvist.

Under natten drog ett regnområde in över södra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar för Skåne och Halland.Vindbyar över 21 sekundmeter är att vänta, berättar Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

– Vill det sig illa kan det det bli fallande träd, strömavbrott eller att takpannor trillar av, säger han.

Ovädret har dock hittills varit lugnt, säger Magnus Nordqvist, vakthavande befäl i polisregion Väst.

– Någon flaggstång har blåst ner.

Hårda vindar gör också att vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köras över Öresundsbron, upplyser Öresundsbrokonsortiet. Rekommendationen gäller i båda körriktningarna och preliminärt fram till klockan 15 i dag, rapporterar TT.

Risk för stormbyar

När samma lågtryck drar vidare österut finns risk för stormbyar på Gotland, och därmed klass 2-varning. Det blåser upp under tisdag kväll och kulminerar under onsdagen, berättar Nils Holmqvist.

– Nordliga vindar drar in över Gotland och det kan blåsa över 25 sekundmeter. Det gäller att vara vaksam och kanske hålla sig inne, säger han.

Längre norrut kan det bli blötsnö under tisdagen: 5 centimeter i Jämtland och 5-9 centimeter i Ångermanland. Medelpad får mest regn.

– Hade det varit vinter och kallt i marken hade det varit lättare att säga att det blir snö. Man får ta det med en nypa salt, säger Nils Holmqvist.

Kallare till helgen

Kallast blir det i helgen. Då drar kalluft in över hela landet, med 0-5 plusgrader dagtid i södra Sverige och 0-5 minusgrader dagtid i norra Sverige.

– Det finns risk för snö i norra Götaland, södra Svealand och södra Norrland. I norra Götaland och södra Svealand blir det i sådana fall säsongens första. Men prognoserna är fortfarande osäkra, säger Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.