Anslag om mässlingsutbrottet vid barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild. Foto: TT

Blev sjuka i mässling trots vaccin

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som insjuknade i mässling i Västra Götaland vid årsskiftet var vaccinerade. Majoriteten fick en lindrigare form av sjukdomen, så kallad genombrottssmitta.

– Nu har vi hittat forskningsrapporter som visar att det har sett ut så här även på andra platser där mässling sprids i ett samhälle med hög vaccinationstäckning, säger Lars-Magnus Andersson, chef för infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Två doser av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund gör 97–99 procent av patienterna immuna. De som trots allt insjuknat kan alltså tillhöra de få procent som inte skyddats av vaccinet.

– En annan förklaring är att personer som fått lite sämre skydd av vaccinet kan bli smittade om de har långvarig direktkontakt med en person som är mycket smittsam, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Sammanlagt smittades 28 personer i december och januari – det största mässlingsutbrottet i Sverige sedan år 2000. Mässling är en av världens mest smittsamma virussjukdomar och kan leda till hjärnhinneinflammation och lunginflammation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer