Dan Eliasson, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: TT

Blir svårt för Eliasson att fortsätta

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trycket ökar nu ytterligare på rikspolischef Dan Eliasson. När också Moderatledaren Anna Kinberg Batra kräver hans avgång är det svårt att se hur han ska lyckas fullgöra sitt uppdrag.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den omorganisation av polisen som Dan Eliasson är satt att genomföra är hittills ett stort misslyckande. Larmrapporterna om tillståndet i svensk polis avlöser varandra, inte minst från Polisförbundet. Andelen uppklarade brott minskar, dessutom från en redan låg nivå. Dödsskjutningarna blir fler och den tunga kriminaliteten allt allvarligare.

Posten som rikspolischef är en av de allra viktigaste i det svenska samhället. Polisen är den yttersta garanten för medborgarnas trygghet och säkerhet. Det handlar både om att utreda begångna brott, men också om att värna tryggheten på gator och torg.

Hittills har regeringen hårdnackat försvarat sin rikspolischef. Något annat är inte att vänta. En regering har förtroende för sin rikspolischef till den dag han eller hon får sparken. För Dan Eliassons del slutar detta sannolikt med att regeringen hittar någon form av reträttpost, eller internationellt uppdrag, åt honom. På så sätt behöver regeringen inte ge honom sparken och därmed medge att utnämningen var ett misstag.

Lång ämbetsmannakarriär

Dan Eliasson har annars täta band med den nuvarande regeringen. Han har ett långt förflutet som politisk tjänsteman inom socialdemokratin och har varit både politiskt sakkunnig och statssekreterare i regeringskansliet.

Efter valförlusten 2006 inledde han en karriär som ämbetsman. Först som generaldirektör på Migrationsverket, sedan Försäkringskassan och nu som högste chef inom polisen.

Men trots att dessa uppdrag är opolitiska har Dan Eliasson flera gånger offentligt vädrat sig missnöje med Sverigedemokraterna. Enligt svensk ämbetsmannatradition ska en generaldirektör, eller annan offentlig tjänsteman, inte blanda sig i partipolitiken.

Bråken med Sverigedemokraterna har dessutom lett till att partiledaren Jimmie Åkesson krävt hans avgång. Dan Eliasson själv har skakat av sig den kritiken, men det blir svårare när nu även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kräver att han ska avgå.

Även GW har krävt hans avgång

Hon hänvisar dessutom enbart till polisens tillkortakommanden under hans ledning och den misslyckade omorganisationen. Men inte enbart Moderatledaren har på sistone riktat kritik mot rikspolischefen. Missnöjet är stort också inom polisens egen organisation och ett stort antal poliser, på olika nivåer, har ifrågasatt Dan Eliasson. Också TV-favoriten och polisprofessorn Leif GW Persson har krävt hans avgång.

Hur Dan Eliasson ska kunna fullgöra sitt uppdrag under dessa omständigheter är svårt att förstå. Det skulle inte förvåna om regeringen i början på det nya året ger honom ett nytt uppdrag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.