Blivande riksmarskalk: Svårt att se att det går att utmana beslutet Foto: SVT

Blivande riksmarskalk: Svårt att se att det går att utmana beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag meddelade hovet att kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar. Fredrik Wersäll, blivande riksmarskalk, var en av dem som såg över Svenska Akademiens stadgar.
– Jag har svårt att se att det går att utmana beslutet, säger Fredrik Wersäll.

Fredrik Wersäll var en av de som fick uppgiften att se över Svenska Akademiens stadgar efter att flera ledamöter lämnat. Tillsammans med en grupp skulle de se över stadgarna och rådge kungen.

– Jag fick kontakt med hovet för drygt en vecka sedan. Då var vi några stycken som tittade ordentligt på stadgarna f0r att se vilka rättsliga förutsättningar som finns för att ändra stadgarna och vem som i så fall skulle besluta. Inte minst utträdesfrågan som är viktig att lösa med tanke på hur många som avgått, säger Fredrik Wersäll.

Svenska Akademien kan inte på egen hand ändra stadgarna. Om man vill göra en översyn av stadgarna så är det kungen som får göra det.

– Jag har svårt att se att det går att utmana beslutet. Det bygger dels på en bedömning av att det faktiskt är monarken som disponerar över stadgarna och dels på en bedömning av utträdesfrågan som bör lösas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.