Barnombudsmannen kräver också att väntetiderna på asylutredning måste kortas för barn. Foto: TT

BO: Asylsökande barn måste få mer rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i hur myndigheter tagit emot asylsökande barn, och barnens rättigheter måste stärkas. Det visar en rapport från Barnombudsmannen som i dag lämnas över till regeringen.

En del barn har inte getts möjlighet att prata med Migrationsverket om sina barnspecifika skäl till asyl, till exempel att de tvingats bli barnsoldater eller att gifta sig som barn. En del barn har heller inte fått bli intervjuade på sitt eget språk.

Flera tjejer berättar att de varit obekväma att prata om känsliga saker med män i intervjuerna på Migrationsverket, men har nekats att bara få prata med kvinnor.

– Det är inte acceptabelt. Det är oerhört viktigt att skärpa upp lagstiftningen runt barnens möjlighet att få rättsäkra utredningar, säger Fredrik Malmberg, barnombudsman.

Trodde hon skulle hamna i fängelse

Barn måste också få veta och förstå vad som händer i deras asylprocess, menar Barnombudsmannen. En flicka som citeras i rapporten trodde att hon skulle hamna i fängelse efter sin första intervju med Migrationsverket. ”Det var jobbigt, jag var himla rädd, kunde inte andas. Hemska saker som hänt (...) Jag glömde vad jag heter, vilken klan jag kommer ifrån, jag var så rädd.”

Rapporten bygger på intervjuer med 600 asylsökande barn, både ensamkommande och med familj, om hur de tagits emot i Sverige.

Regeringens ansvar

Barnombudsmannen listar nu ett flertal åtgärder för regeringen. Det handlar bland annat om att stärka barnens rättigheter, säkerställa deras trygghet, skydd och rätt till utbildning.

– Det är väldigt allvarligt det barnen berättar. Sverige är en fungerande rättstat i grunden, givetvis. Men de brister barnen pekar på är oacceptabla, säger Fredrik Malmberg.

Barnombudsmannen kräver också att väntetiderna på asylutredning måste kortas för barn. Två månader borde vara den längsta väntetiden. I rapporten citeras en tjej: ”Problemet att det känns som man hänger i ett rep eller något. Och man vet inte om det håller eller kommer det liksom gå sönder? Och allt liksom förloras.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.