Barnombudsmannen Fredrik Malmberg Foto: SVT

BO: ”Oacceptabelt att barnen lever på gatan”

Publicerad

Hundratals marockanska barn lever på gatan i Stockholm. Nu menar Barnombudsmannen att polis och socialtjänst gör för lite för att hjälpa de utsatta gatubarnen. Om inget görs är risken att barnen utnyttjas till att begå brott och blir kriminella.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att myndigheterna är oförberedda och vill se nya arbetssätt.

– Socialtjänst och polis måste bli mer uppsökande så att man hittar gatubarnen, säger Fredrik Malmberg i Gomorron Sverige.

Säljer droger

Minst 200 marockanska barn och ungdomar lever på gatan bara i Stockholm, enligt polisens beräkningar. De reser ensamma genom länderna i Europa och undviker ofta kontakt med myndigheterna, eftersom chanserna att få asyl är små. I Uppdrag granskning berättar ungdomarna att de ibland säljer droger för att få pengar till mat.

– Det är helt oacceptabelt att barnen lever på gatan. De har blivit svikna av vuxenvärlden och behöver hjälp annars finns risken att de fastnar i kriminalitet, säger Fredrik Malmberg.

Måste vinna förtroende

Han menar att myndigheterna inte passivt kan vänta på att barnen ska söka hjälp, eftersom de själva inte kommer göra det. Polis och socialtjänst måste byta strategi och försöka vinna de utsatta barnens förtroende.

– Jag vet att socialtjänsten försöker lära sig hur man ska möta de här barnen. Det är viktigt både för barnen och vårt samhälle, för vi vill inte leva i ett Sverige med hundratals barn på gatan, säger Fredrik Malmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Barnen från gatan

Mer i ämnet