EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) berättar att man absolut inte gör av med all ersättning som man får som parlamentariker. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet de gröna

Bodil Valero (MP): ”Vi kommer att betala tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om EU-parlamentarikers ersättning har fått ny fart efter Svenska Dagbladets Twitterkampanj #visakvitton. Nu säger Miljöpartiet att de ska betala tillbaka överskottet från den skattefria ersättningen för “allmänna utgifter” på 45 000 kronor i månaden som betalas ut direkt till varje ledamot.

Ersättningen för allmänna utgifter ska gå till mobiltelefoner, datorer och eventuella kontor i hemlandet, vilket långt ifrån alla ledamöter har, men alla ledamöter får lika mycket pengar utan några som helst krav på redovisning.

– Det är rätt mycket pengar och vi gör absolut inte av med allt, säger EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) i en intervju med SVT Forum.

– I slutet av mandatperioden kommer vi att betala tillbaka det som har blivit över, fortsätter hon.

Inget hinder att redovisa utlägg

Flera medier bland andra Svenska Dagbladet har bett samtliga parlamentariker att visa kvitton på vad pengarna från den “allmänna ersättningen” går till men hittills har bara 6 av 20 ledamöter svarat att de tänker redovisa sina utlägg. Det är samtliga ledamöter från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och FI.

Vad alla andra svenska ledamöters utgifter går till ser ut att förbli höljt i dunkel. Enligt regelverket behöver de inte redovisa sina utgifter men det finns inget som hindrar dem från att göra det. Att inte visa hur skattemedel från den svenska riksdagen används skulle vara helt otänkbart enligt offentlighetsprincipen.

I samband med en annan intervju hinner vi ställa frågan om hur pengarna används till EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M):

– Jag gör av med hela ersättningen för allmänna utgifter, säger han.

3 200 kronor per dag

Utöver bruttolönen på 88 000 kronor i månaden och den skattefria ersättningen på 45 000 kronor får EU-parlamentarikerna 3 200 kronor om dagen i traktamente, skattefritt, för varje dag de befinner sig i parlamentet i Bryssel eller Strasbourg. En parlamentariker som är i parlamentet tio dagar i månaden får alltså 32 000 kronor i månaden utöver lönen.

Traktamentet ska täcka kostnader för lägenhet eller hotell. Värt att nämna är att det i Bryssel är betydligt billigare och enklare att hyra en andrahandslägenhet än i Stockholm då utbudet är stort.

– Jag har en lägenhet här (Bryssel, reds anm) vilket gör att jag inte gör av med 3 200 kronor om dagen, säger Bodil Valero (MP).

Tycker du att det är rimligt med 3 200 kronor per dag i traktamente?

– Nej, det kanske inte är rimligt att det är så högt som det är, säger Bodil Valero.

– De dagar jag är i Strasbourg är det rimligt, där är kostnaderna betydligt högre än i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.