Foto: TT

Bodström: Inför tiggartillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Låt människor vända sig till länsstyrelsen för att få tillstånd för tiggeri. Det anser den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S).

Tiggeri väcker starka känslor och delar tyckare i två läger – de som vill att tiggeri ska vara tillåtet och oreglerat, och de som vill att tiggeri ska kriminaliseras.

– Nu är det en märklig debatt om tiggeri ska kriminaliseras och utgöra ett brott, men det är märkligt om tiggare ska betala böter för då behöver de tigga ännu mer för att få in pengar till böterna, säger Thomas Bodström (S).

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi inte stoppar huvudet i sanden.  Det har skapat spänningar och till och med övergrepp mot tiggarna och det är helt oaccetabelt. Nu måste man agera och inte låta den här saken vara, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Förespråkar en tredje väg

Bodström menar att det inte är kriminalisering som är lösningen – tvärtom menar han att vi måste inse att det här är en del av vårt samhälle. För att legitimera tiggeriet, men även för att få kontroll över det, så tycker han att det skulle krävas tillstånd.

SVT: Men vad händer då om man tigger utan tillstånd?

– Då ska man inte få fortsätta sitt tiggeri. När man tigger ska man ha ett tillstånd på samma sätt som om man driver restaurang eller har alkoholutskänkning på annat sätt så ska man ha tillstånden klara. Så de som sköter sig ska kunna fortsätta med sin verksamhet och de som inte gör det ska inte få tillstånd för det, säger Bodström.

Tillstånden skulle gälla vissa platser och vissa tider där tiggeri skulle kunna pågå och de skulle utfärdas av länsstyrelsen.

Språkkunskaper

Vidare anser han att det inom länsstyrelsen borde finnas personer med språkkunskaper som motsvarade tiggarnas.

 – Jag vill att man ska fortsätta arbeta mot diskriminering av romer, som är en fruktansvärt utsatt grupp. Mitt förslag är ingen jakt på romer, utan det här legitimerar och synliggör dem.

I ett blogginlägg från 2010 skrev Thomas Bodström att ”Tiggeriet är något som inte hör hemma i Sverige”.

– Nu är det så att det har hänt oerhört mycket på några år. Det här är en del av samhället nu, och vi får anpassa oss till den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.