Boendeekonomen: ”Viktigt med realistisk syn på husköpet”

Uppdaterad
Publicerad

Att renovera ett fritidshus kan se lätt ut, men det är viktigt att inte ta sig vatten över huvudet, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– Det kan vara väldigt lätt att förföras av ett billigt fritidshus som kräver mycket renovering, men är man inte händig hemma är man det troligen inte i sitt fritidshus heller, säger hon.

Om man står inför ett köp av fritidshus är det viktigt att tänka igenom hur mycket arbete man är villig att lägga ner på renovering, menar Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB.

– Jag tycker att man ska ha en så realistisk syn på sitt köp av fritidshus som möjligt. Jag har full förståelse för att man tittar på inredningsreportage och tv-skildringar där det verkar väldigt lätt att realisera sin dröm, men när man väl sitter i det själv kan det vara svårt att orkestrera en renovering på distans, säger Claudia Wörmann.

Dyrare kan vara bättre

I dag kan det vara svårt att skilja ett fritidshus från en villa och har man råd kan det därför vara värt att köpa något lite dyrare för att få en högre standard som gör att man kan nyttja huset under större delar av året, menar hon.

En annan faktor är avståndet mellan hemmet och fritidshuset. Just nu ser många distansarbete från ett fritidshus som en bra lösning, men Claudia Wörmann menar att det är viktigt att fundera över hur ens möjligheter till detta ser ut även efter pandemin.

– Det är kanske inte är så styrt av individen som av arbetsgivaren, men man får fundera hur man ska nyttja sitt fritidshus även efter covid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.