Borde vi sluta ljuga om tomten?

Uppdaterad
Publicerad

Tron på tomten sprider glädje och hopp hos många barn. Men tomtelögnen gör nog mer skada än nytta. Det menar flera experter som ser klara nackdelar med att vi övertygar våra barn om att tomten finns.

Fyra av fem experter är överens när BBC ställer frågan om vi gör rätt i att fortsätta upprätthålla myten om tomten för våra barn. Och svaret är nej.

– Vuxna borde inte ljuga om tomten. När ert barn är stort nog att ställa den frågan är det stort nog att själv avgöra mellan fiktion och verklighet, och det tjänar ingenting till att fortsätta ljuga, säger Ameneh Shahaeian, forskare i utvecklingspsykologi och pedagogisk psykologi, Australian Catholic University till BBC.

– Många ser lögnen om tomten som en lugnande lögn, att likna med den om att ens döda husdjur nu bor i husdjurs-himlen. Men tänk då på vad som kommer med tomtemyten. Vad säger det till ett barn som växer upp fattigt utan julklappar när det samtidigt får höra att bara snälla barn får julklappar, säger Peter Ellerton, föreläsare i kritiskt tänkande, programansvarig för UQ Critical Thinking Project, The University of Queensland.

Alla håller inte med

Det är dock inte alla av experterna som håller med om att tomtemyten gör bäst i att inte upprätthållas.

– Föräldrar som har ritualer kring jultomten och julen skapar minnen tillsammans med sina barn. De markerar tydliga tillfällen i tiden som de kommer att minnas i framtiden på ett sätt som bidrar till att främja familjetraditioner och gemensamma sociala upplevelser över generationsgränserna, säger Kelly Allen Pedagogisk psykolog och utvecklingspsykolog, föreläsare, University of Melbourne, till BBC.

Se vad svaret på frågan blev när SVT ställde frågan på stan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.