Flera av de svartlistade svenska bolagen ingår i internationella koncerner.

Bordellbesök och mutor – därför hamnade de svenska företagen på Världsbankens svarta lista

Uppdaterad
Publicerad

Kontanter i en portfölj, bordellbesök i Amsterdam och mutor för miljardkontrakt i Litauen. Det är några av anledningarna till att svenska företag hamnat på Världsbankens svarta lista.

Ett av företagen heter GE Power Sweden, ett svenskt energiföretag som numera ägs av General Electric-koncernen. Under förra ägaren Alstom Power mutade de beslutsfattare med över 50 miljoner kronor för att vinna en upphandling. Uppdraget handlade om rening av svavelhaltig rök från ett kraftverk i Litauen och var värt över två miljarder.

Förra året dömdes tre ansvariga chefer, varav en svensk, till flera års fängelse i Storbritannien. När den brittiska domen föll sa domare Martin Beddoe att det var ett allvarligt exempel på korruption.

Svartlistade bolag

— Det är en cancer på den civiliserade kommersiella världen. Även om du inte skapar sjukdomen utan bara hjälper den att sprida sig, bär du ett mycket tungt ansvar, sa Beddoe.

Svartlistade i sex år

Projektet var finansierat av Europeiska utvecklingsbanken EBRD, och i november svartlistade de företaget från alla projekt för utvecklingsbanker i sex år.

GE Power har tackat nej till en intervju men skriver till SVT att utredningen började långt innan GE köpte Alstoms Powers kraftverksamhet 2015.

“GE samarbetade fullt ut med utredningen efter avslutandet av Alstom-transaktionen och arbetade för att avsluta äldre frågor från Alstom på ett ansvarsfullt sätt. Etiskt beteende och efterlevnad är grundläggande för GE: s förmåga att framgångsrikt arbeta på mer än 180 marknader runt om i världen.”

Kontanter och bordellbesök

Åtta svenska företag och två privatpersoner är på Världsbankens svarta lista efter en stor muthärva 2003. Två företagare lärde känna en tjänsteman på Världsbanken under en Sida-konferens och fick sedan genom honom flera lönsamma kontrakt, i utbyte mot mutor på 10 procent av kontraktsvärdet. Pengar levererades i portföljer med kontanter i London och en anställd på Världsbanken bjöds på bordell i Amsterdam.

Företagarna dömdes till ett års fängelse för bestickning och både företagen och företagarna personligen blev svartlistade.

Därför namnger SVT inte alla företagen

Vissa av företagen har gått i konkurs och är inte längre verksamma. Andra är mycket små, därför bedömer vi det inte som journalistiskt relevant att publicera samtliga som finns på sanktionslistan. Däremot publicerar vi namn på de företag där vi bedömer att det finns ett allmänintresse och där företagen själva har fått möjlighet att bemöta.

Världsbankens svarta lista: Sanktionslistan

På Världsbankens svarta lista, sanktionslistan, finns över 2000 företag från hela världen. De har varit aktörer i utvecklingsprojekt som finansieras av Världsbanken, men befunnits skyldiga till ett korrupt beteende.

Utredningarna görs av Världsbanken själva och även om de är grundligt utförda, ska de inte jämföras med en fällande dom i en rättslig instans.

Om Världsbanken kommer fram till att det är sannolikt att företagen eller personerna varit inblandade i korruption hamnar de på listan och är under sanktion under en tidsperiod. Det innebär att de inte får några nya kontrakt med Världsbanken eller andra utvecklingsbanker.

Sanktionsperioden kan variera från några år, till livstid. De svenska företag och individer som är satta under längst sanktion, är det till och med år 2999.

Källa: Världsbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartlistade bolag

Mer i ämnet