Finansminister Anders Borg. Foto: Scanpix

Borg tror inte på kompromiss

Uppdaterad
Publicerad

Enligt finansminister Anders Borg kan det krävas en fördragsförändring för att genomföra en europeisk bankunion.

– Vi kan inte se hur vi kan nå kompromiss med de nuvarande villkoren, sa Anders Borg i ett uttalande under det pågående mötet mellan EU:s finansministrar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frågan gäller huruvida man inom EU ska införa en övervakande bankkontroll under ledning av den Europeiska Centralbanken, något den svenske finansministern ifrågasätter.

Eurokrisen

– ECB kan komma att få en övervakande funktion, men då måste vi överväga en fördragsförändring. Antingen förändrar vi fördraget så att det tydligt framgår att alla medlemsstater behandlas lika, eller så flyttas funktionen utanför ECB.

Tveksam till grekisk förmåga

Anders Borg uttryckte även fortsatt tveksamhet vad gäller Greklands förmåga att klara av den ekonomiska krisen.

-Den grekiska regeringen har presenterat väldigt ambitiösa planer, och de ambitiösa planerna måste nu bli strikt implementerade.

-Det är uppenbart en väldigt svår situation, väldigt utmanande och om de ambitiösa planerna i slutändan kommer att fungera är väldigt, väldigt osäkert.

Svenska krav

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare ställt tre krav för att överväga att gå med i bankunionen: Att svenska skattemedel inte ska gå till krisande utländska banker i EU, att svenska banker ska ha högre kapitalkrav och att Sverige får inflytande i beslut om tillsyn.

I fredags sade finansminister Anders Borg (M) att han inte uteslöt att man skulle nå en kompromiss om bankunionen före årsskiftet. Dagens uttalande tyder på att man uttömt möjligheten att hitta en kompromisslösning, menar SVT:s Rolf Fredriksson, tidigare korrespondent i Bryssel.

– Om en fördragsändring måste till dröjer det flera år innan en bankunion som Sverige är berett att gå med i kan bli verklighet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet