Borg vill har bort kortsiktiga riskkapitalister från skola, vård och omsorg Foto: SVT

Borg vill ha tioårsgräns

Uppdaterad
Publicerad

Tio år är en rimlig gräns för hur långsiktig en privat ägare måste vara inom skolan. Det här säger finansminster Anders Borg till SVT ikväll.

Tioårsgränsen ska inte bara gälla inom skolan utan för alla privata aktörer inom välfärden, menar Borg.

– Jag tror att allt för mycket kortsiktighet är bekymmersamt, oavsett om det handlar om en skola eller om en vårdcentral. Då är det en poäng att belägga att hela verksamhetsinriktningen är långsiktig och präglas av både kompetens och lämplighet, och det är detta man ska hålla på med, att det inte är en kortsiktig placering, säger finansministern.

Riskkapitalisterna ska bort

Nu ska riskkapitalisterna bort från hela välfärden – och det ska inte bara gälla för skolan, utan även för vården och omsorgen.

Knäckfrågan har tidigare varit hur långsiktig en ägare måste vara för att kvala in som välfärdsaktör. En utredning håller på att titta på det just nu.

– Uppemot tio år tycker jag att utredningen ska ha som ingångsvärde, så vi har ett regelverk som gör att riskkapitalbolagen med stor sannolikhet inte kan fungera som aktörer inom de här branscherna. Vi tror helt enkelt inte att det är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden, säger Anders Borg.

Gäller skola, vård och omsorg

Den här gränsen ska alltså gälla inom såväl skola, som vård och omsorg. Ändå ska utspelet ses i skenet av den senaste tidens skandaler kring landets friskolor.  När finansminstern i fredags dömde ut riskkapitalister som ägare i skolan upprepade socialdemokraterna sitt krav på en tioårsgräns. Detta har moderaterna hittills sagt nej till.

– Det har funnits ett starkt motstånd inom moderaterna, men jag noterar också att partiet fladdrar alltmer med opinionen. Och jag välkomnar att man nu ser nyktert på verkligheten, men då krävs det också att man är beredd att definiera långsiktigheten, att det blir tio år, sade socialdemokraternas talesperson Ibrahim Baylan (S), till SVT i lördags.

Överens med S

Så Borg och Baylan ser ut att vara ganska överens om tidsgränsen.

– Ja, vi tycker att det är bra om man kan få ett brett stöd för ett stramare regelverk på det här området, svarar Anders Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet