Claes Borgström. Foto: Scanpix

Borgström: Jag förstår inte hans agerande

Publicerad

Det är kvinnorna som blivit offer för sexuella övergrepp som drabbas. Det menar Claes Borgström, målsägandebiträde.

När SVT Nyheter når Claes Borgström så har han precis hunnit prata med en av sina klienter.

-Jag vet inte vilken gång i ordnignen det är som jag beklagar detta. För mina klienter så blir det ännu mer uppmärksamhet utan att det handlar om den egentliga saken, säger han.

Julian Assange har i flera år försökt undvika att komma till Sverige för att förhöras av polis och åklagare, hittills genom ideliga överklaganden och fördröjningar. Nu har Assange alltså sökt politisk asyl vid Ecuadors ambassad i London.

-Det är svårt att förstå Assanges bevekslsegrunder. Han har rätt att pröva alla rättsliga medel för att hävda sin uppfattning, men i det här fallet går det inte att förstå hans agerande.

-Han hävdar ju att hjan är oskyldig till det han är misstänkt för. Då är det väl bara att komma hit och låta sig intervjuas av en polis och  åklagare.

-Vad tror du kommer hända nu?
-
Jag kan inte bedöma vad som kommer hända. Men jag kan inte förstå vad det skulle kunna finnas för skäl för att han ska kunna få asyl vare sig i Ecuador eller någon annanstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet