Stockholmsbörsen faller

Uppdaterad
Publicerad

Räntefrossa sänker börser runt om i världen efter ett oväntat hökaktigt räntebesked från USA i onsdags kväll.

Stockholmsbörsen är inget undantag. OMXS-index har efter tio minuters handel backat 1,6 procent.

Nedgången är bred, med 29 av 30 aktier på minus bland de mest omsatta i OMXS30-index. Bland tungviktarna faller fastighetsbolaget SBB med 3,4 procent, medan Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik faller 3,2 procent.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde inte bara räntan till den högsta nivån sedan finanskrisen. I räntebeskedet signalerar ledamöterna även att det ser ut att krävas fortsatta ovanligt stora räntehöjningar den närmaste tiden – trots att Fed sedan i somras levererat tre så kallade trippelhöjningar på 75 punkter (0,75 procentenheter) i rad för att få bukt på inflationen.

Börsfallet ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och kommer sedan börserna på Wall Street vänt kraftigt nedåt i onsdags. Ledande Asienbörser trycktes också ned under nattens handel.

Inför börsöppningen har byggkoncernen Skanska presenterat en miljardorder i USA. Aktien backar i linje med börsen i övrigt, ned 1,5 procent.

Kronan fortsätter backa

Securitas-aktien backar samtidigt 1,6 procent efter det att säkerhetskoncernen under onsdagskvällen presenterat preliminära siffror för perioden juli–augusti 2022 inför en nyemission. Av rapporten framgår att försäljningen ökade jämfört med samma period i fjol och att rörelsemarginalen stärkts.

Kronan fortsätter att ta stryk på valutamarknaden i den våg av geopolitisk oro som sköljt över världen sedan Vladimir Putin upprepat hot om att använda kärnvapen och gett order om mobilisering av 300 000 soldater i den ryska reserven.

Mot dollarn har ett nytt historiskt bottenrekord för kronan noterats under natten, med en kurs som snuddade vid 11:14 kronor per dollar. Vid klockan 9 kretsar kursen kring 11:11 kronor. Det tidigare bottenrekordet från 2001 låg på 11:04 kronor per dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.