Börsras i Kina påverkar inte Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det svänger kraftigt på de kinesiska börserna. På måndagen rasade Shanghaibörsen med 8,5 procent. Men kursrasen i Kina påverkar inte Stockholmbörsen på kort sikt.

– Det ser inte ut att påverka den kinesiska ekonomin just nu, men i det långa loppet så kan det påverka ekonomin, och eftersom den är så global så kan det påverka svensk ekonomi, men det ligger längre bort. Det är en helt annan aktiemarknad än vad vi har i Sverige, de kan inte alltid det här med aktier utan ser det som en spelhall, säger Mattias Eriksson, chefsaktiestrateg på Nordea.

– Det är en väldigt omogen aktiemarknad i Kina så därför tror vi inte att det kommer att påverka den svenska börsen, men risken finns att det påverkar konsumtionen i Kina och det blir en allmän oro i landet, säger Eriksson.

Den kinesiska tillväxten har växlat ner till omkring 7 procent och en lägre konsumtion skulle kunna spä på nedgången, vilket skulle kunna skapa problem för svenska bolag som är verksamma i Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet