Marie Linder på Hyresgästföreningen, forskaren Anna Granath Hansson, och Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna. Foto: Hyresgästföreningen/KTH/Fastighetsägarna

Bostadsbristen: Varför, hur och vad bör göras?

Uppdaterad
Publicerad

Tre experter säger sitt om bostadsbristen, och hur den skulle kunna lösas. Slopa ränteavdraget säger den ena, blocköverskridande samarbete tycker den andre, se över skattesystemet säger den tredje.

Hur blev det såhär? Ja, det råder det delade meningar om.

Enligt Marie Linder på Hyresgästföreningen finns det flera förklaringar, bland annat att politikerna inte har tagit frågan på allvar. Tidigare subventionerades byggandet av bostäder, men i samband med den ekonomiska krisen på 90-talet blev frågan lågprioriterad.  

#BOSTADSÖKES

– Samtidigt beskattas hyresrätter, medan bostadsrätter subventioneras genom både ränte- och rotavdrag. I Stockholm har allmännyttan sålts ut i ökande takt. Även privata aktörer säljer sina lägenheter då det är en gynnsammare beskattning på bostadsrätter, säger Marie Linder.

”Period med lågt byggande”

Anna Granath Hansson är forskare vid KTH och har nyligen skrivit en avhandling där hon jämfört bostadsmarknaden i Sverige och Tyskland. Hon tror också att det finns flera förklaringar och att krisen på 90-talet påverkade dagens situation.

– I Sverige var vi förbyggda efter miljonprogrammens slutförande, sen kom finanskrisen som gjorde att vi fick en mer marknadsmässig bostadsproduktion, vilket ledde till att det byggdes färre bostäder. Jag tror även att beskattningen gör att familjer med utflyttade barn bor kvar i stora villor för att det inte är lönsamt att flytta, man får helt enkelt inte så mycket pengar kvar vid försäljningen, säger Anna Granath Hansson.

Lägger ansvaret på kommunerna

Reinhold Lennebo vid Fastighetsägarna håller med om att det inte finns några enkla svar på hur bostadsbristen uppkom. 

– Just nu är vi i en period med lågt byggande, dessutom har vi en urbanisering som är snabbare än vad vi hinner med att bygga. Vi har även en hyresreglering som påverkar marknaden på ett negativt sätt, det skapar en osäkerhet för investerare som vill bygga nytt, de vet inte hur mycket hyra de kan ta ut i.

Varför det blev så här råder det också delade meningar om. Marie Linder anser att det är kommunernas ansvar som inte satt upp tydliga målsättningar.

– Kommunerna har inte byggt efter behov.

Tror att politikerna är medvetna om problemet

Reinhold Lennebo tror även han att det är främst en politisk fråga.

– Jag tror att de flesta politiker är medvetna om problemet. Men det är en lite känslig fråga, det är många års politiska försummelser som orsakat den här situationen, säger Reinhold Lennebo.

Forskaren Anna Granath Hansson har en annan förklaring till varför bostadsbristen är så omfattande. 

– I Sverige är det många som äger sin bostad, det finns små incitament till att jobba med bostadspolitiken och ett motstånd till nya bostäder. De som driver frågan om fler hyresrätter är ofta resurssvaga grupper i samhället som unga och gamla. Majoriteten av de bostäder som byggs i landet är faktiskt hyresrätter, men det främst för äldre människor på landsbygden, säger Anna Granath Hansson. 

En lång lista

Vad som kan göras för att minska bostadsbristen har de tre olika uppfattningar om. Alla rekommenderar att ställa sig i bostadskö, men ingen ser en omedelbar lösning på problemet. 

– Det är en lång lista, men vi måste förenkla för att bygga nya bostäder, se över skattesystemet, bland annat vinstskatten som i dagsläget leder till låsningar för dem som funderar på att flytta. Det finns förslag på en nedtrappning av ränteavdraget, men det grälas en del om det. Även hyressättningssystemet måste ses över och jag tror att det behövs blocköverskridande samarbeten inom politiken, säger Anna Granath Hansson.  

”Det kommer att ta tio till femton år”

Hyresgästföreningen har som förslag att bygga 200.000 hyresrätter fram till 2020 samt statliga lånegarantier för de som vill bygga bostäder. Kommunerna måste planera långsiktigt och lära av historien anser Marie Linder. 

– Det behövs statlig stimulans och satsningar på infrastruktur, hyror som människor har råd att betala, inte marknadshyror, det skulle innebära ännu fler som inte kan få bostad. Jag kan förstå de som ger sig in i bostadsmarknaden och köper en lägenhet, man kan tjäna mycket pengar, men som det ser ut nu är bostadsmarknaden väldigt ojämlik, det måste satsas på hyresmarknaden också, säger Marie Linder.  

Reinhold Lennebo vill också se blocköverskridande beslut samt förenklingar och mindre snack och mer handling.

– Det kommer att ta tio till femton år innan vi löst det här. Det system som vi har idag fungerar inte, hyresregleringen funkar inte och skattesystemet måste förändras, även ränteavdrag och flyttskatten måste ses över. Vi måste även bygga mer bostäder för att möta den ökande urbaniseringen, säger Reinhold Lennebo. 

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Hur upplever du bostadsmarknaden?

Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser? 

Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig? 

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet