Foto: Jessica Kourkounis/TT/AP

Botande hepatit C-vård till alla patienter

Uppdaterad
Publicerad
Botande hepatit C-läkemedel kommer nu att subventioneras till alla patienter, även de lindrigast sjuka.
Orsaken är att kostnaderna för läkemedlen har sjunkit avsevärt.

På senare år har det kommit en rad nya och effektiva läkemedel som kan bota människor som har drabbats av den dödliga virussjukdomen hepatit C. Sedan 2015 ingår även mindre svårt sjuka hepatit C-patienter i gruppen som får subventionerade läkemedel men nu har Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) beslutat att utöka subventionen till att omfatta även de lindrigast sjuka.

”En stor del av de svårast sjuka patienterna har under de senaste åren behandlats, samtidigt har kostnaderna för att behandla en patient med hepatit C sjunkit avsevärt. Tack vare att kostnaderna har sjunkit kraftigt kan vi nu även subventionera behandling till patienter i de lägsta fibrosstadierna”, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.

När de första botande läkemedlen mot hepatit C kom 2014 var kostnaden för att behandla en patient mellan 600.000 och 1,3 miljoner kronor. I dag kan kostnaden vara så låg som mindre än 100.000 kronor.

Hepatit C är en virussjukdom som infekterar levern. Den mest kända spridningsvägen i Sverige är genom injicering av narkotika efter att missbrukare har delat orena sprutor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer