Foto: TT

Bottensiffror för Kristdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna får 2,8 procent i Novus senaste väljarundersökning, som har gjorts på uppdrag av TV4. Siffrorna är det lägsta uppmätta stödet någonsin i Novus mätningar, och en minskning med 0,4 procentenheter jämfört med undersökningen i maj. Bland annat tappar partiet väljare till Centerpartiet.

I den senaste Novus-undersökningen, som publicerades för en dryg månad sedan, låg Kristdemokraterna på 3,3 procents stöd och hade ökat något. Men nu går det alltså neråt igen för Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna gjorde ett dåligt val 2014, men tog sig in i riksdagen med 4,57 procent av väljarnas stöd. Skulle det ha varit val i dag skulle partiet inte vara nära riksdagens fyraprocentsspärr.

S ”tagit kontroll över flyktingsituationen”

Socialdemokraterna fortsätter att öka och får 26,2 procent. Partiet ökar med 2,4 procentenheter, jämfört med förra månadens undersökning.

Novus expert tror att S-ökningen beror på att partiet ”tagit kontroll över flyktingsituationen”.

– De tar väljare just nu från soffan och från Moderaterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4.

Samtidigt backar Moderaterna med 1,9 procentenheter och landar på 26,0 procent i undersökningen.

Kör varannan vecka

Torbjörn Sjöström säger att det är stor rörligthet bland väljarna just nu, och att det går fram och tillbaka mellan S och M – varannan vecka är Löfven i topp, varannan kommer Anna Kinberg Batra igen.

Allianspartierna tappar sammanlagt 2,6 procentenheter och får 40,5 procent. Alliansen är dock fortfarande större än regeringspartierna, inklusive Vänsterpartiet, och får 38,0 procent, vilket är en ökning med 2,0 procentenheter.

Novus har intervjuar 4.001 personer över telefon mellan den 30 maj och 26 juni. Andelen osäkra väljare är 5,8 procent. Undersökningen ger svar på frågan ”Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?”.

Parti: stöd i procent (förändring sedan förra månaden):

  • M: 26,0 (-1,9)
  • L: 5,0 (-0,6)
  • C: 6,7 (+0,3)
  • KD: 2,8 (-0,4)
  • S: 26,2 (+2,4)
  • V: 7,5 (-0,2)
  • MP: 4,3 (-0,2)
  • SD: 18,2 (+0,4)
  • FI: 2,4 (+0,2)

S+V+MP: 38,0 (+2,0)

M+L+C+KD: 40,5 (-2,6)

Källa: TV4/Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer